Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De redan höga bensinpriserna kan stiga ytterligare: "Om priserna fortsätter att stiga kanske man måste se över sitt körande"

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 16:59.
Bensinpumpar vid en bensinstation.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Priset på bensin är nästan rekordhögt i Finland. l Åboland ligger bensinpriserna för 95-oktanig bensin runt 1,80 euro per liter, och priserna kan ännu stiga.

Redan på sommaren var bränslepriserna på uppgång, och trenden fortsätter till hösten.

På måndagsmorgonen fanns regionens dyraste bensinpris på 95-oktanig bensin i Lundo uppe i 1,824 euro per liter, enligt det som registreras på webbsidan polttoaine.net.

De billigaste bränslepriserna på 95-oktanig bensin i regionen var i S:t Karins där priset var 1,699 euro per liter.

I Siilinjärvi finns den dyraste bensinen i hela landet för tillfället. Där kostar 95E10 1,864 euro per liter.

Aleks Fokin bredvid sin bil på en bensinstation.
Bildtext Aleks Fokin tankar oftast i Pargas, eftersom han upplever att bensinpriset i Åbo ofta är högre än i Pargas.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Det betyder att bensinpriserna i Finland snart kan vara 2 euro om bensinpriserna fortsätter stiga.

Priserna kan stiga ytterligare

I och med att allt flera länder öppnar upp och samhället återgår till en allt mer normaliserad vardag ökar också efterfrågan på bensin. I och med att efterfrågan ökar är det sannolikt att priserna stiger, men det finns flera bakomliggande orsaker.

Mika Wiljanen, verkställande direktör för ST1 säger till Taloussanomat att bensinkostnaderna kan stiga ännu. Enligt honom spelar många faktorer in, bland annat valutakursen mellan euro och dollar. Under den senaste tiden har dollarn stärkts.

Andra faktorer som påverkar är bland annat priset på råolja, som stigit under pandemin. Utöver det påverkades priserna av skatter som infördes i Finland i augusti ifjol. EU:s direktiv om förnybar energi spelar också en roll i kostnaderna.

"Ifall priserna fortsätter stiga kanske man måste se över sitt körande"

Yle Åboland tog sig ut till bensinstationerna i Pargas centrum för att tala med bilister om bränslekostnaderna. Alla personer som Yle Åboland talade med påpekade att bensinpriserna är höga.

– Ja, nog har man ju reagerat på priserna och ifall det fortsätter att stiga så kanske man måste se över sitt körande och minska på det. Jag har nog funderat på att byta till en eldriven bil, säger Susanne Fagerlund.

Susanne Fagerlund framför sin vita bil.
Bildtext Susanne Fagerlund har funderat över att köpa en eldriven bil.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Fagerlund säger att hon inte brukar följa med bensinpriserna på nätet, utan brukar välja samma bensinstation i Pargas. Fördelen är att de tre bensinstationerna på Malmen ligger tätt intill varandra, då kan man ibland välja den station med lägsta bränslekostnader, säger hon.

Esa Lapela har lagt märke till att priset på bränsle är rätt högt, men säger att man inte kan göra annat än acceptera att kostnaderna stiger.

– Man måste ju leva med det, det hjälper ändå inte så mycket att klaga, för vad kan man göra? Man måste ju till och från jobbet och så tankar man bilen igen, konstaterar han.

Esa Lapela står bredvid sin bil vid en bensinstation i Pargas
Bildtext Esa Lapela påpekar att det är höga kostnader, men bilen måste ändå tankas för att den ska gå framåt.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Ändå säger han att han under de senaste åren börjat följa med bensinpriserna på internet lite noggrannare på grund av prishöjningarna.

– Men då tanken är tom är det bara att tanka, säger han.

Finns det någon smärtgräns?

– Det är svårt att svara på. Innan vi använde euro i Finland så klagade man på att bensinpriserna var på väg att stiga till över 5 finska mark, men den har vi ju passerat för evigheter sedan. Snart är det ju 2 euros gränsen vi passerar, och då klagar man ett tag och sedan normaliseras det.

"Jag tycker det är bra att bensinpriserna är höga - ur miljöperspektiv"

Då Tove Boström körde in till bensinstationen reagerade hon på att bensinpriset var väldigt högt.

– Då jag vände in till bensinstationen så tänkte jag "oj, vad höga bensinpriserna är just nu". Men kanske är det så mycket jag måste betala för att få köra bil.

Boström förklarar att de dyra bränslepriserna inte påverkar henne i stor utsträckning eftersom hon sällan kör bil. Hon påpekar att det däremot kan vara svårare för professionella bilister som ofta måste tanka bilen.

Tove Boström stär bredvid sin bil på en bensinstation.
Bildtext Tove Boström.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Däremot säger Boström att hon alltid ansett att det är bra att bensinpriserna är höga, ur miljöperspektiv. Hon ser gärna att folk väljer att gå eller cykla framom bilen i mån av möjlighet.

Tove Boström skulle gärna köra en bil som är skonsammare för miljön.

– Jag skulle gärna köra en bil som går på gas, men det finns inte riktigt tillräckligt med stationer för det i nuläget. Men jag skulle gärna köra något miljövänligare, säger hon.

Bensinpriserna är rekordhöga i Finland

4:05

Diskussion om artikeln