Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norges nya statsminister gjorde hemliga resor till Sovjetunionen - "En omvänd klassresa"

Jonas Gahr Støre.
Bildtext Jonas Gahr Støre är Norges nya statsminister.

Han är rikemansbarnet som gjorde undercover-resor till Sovjetunionen för en hemlig fransk organisation. Nu är Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre statsminister i Norge.

För en dryg månad sedan stod det klart att Jonas Gahr Støre skulle bli Norges nya statsminister. Arbeiderpartiet blev det största partiet i stortingsvalet och i torsdags kunde man presentera sin minoritetsregering som man bildat tillsammans med Senterpartiet.

För drygt 20 år sedan inleddes den i dag 61 år gamla Jonas Gahr Støres väg mot toppskiktet inom Arbeiderpartiet. Men att han skulle bli en socialdemokratisk politiker var det inte många som trodde då han var ung.

Borgerlig bakgrund

Jonas Gahr Støre röstade på borgerliga Høyre i sina första val. Det är inte så underligt. I släkten fanns det flera Høyrepolitiker och familjen hade det bra ställt.

Hans familj övertog företaget Jøtul, som tillverkade järnkaminer, på 1920-talet och mycket av familjens förmögenhet kommer från att man sålde ägarandelen i företaget under 70-talet. Tack vare detta är Jonas Gahr Støre i dag en av Norges rikaste politiker.

Det norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre under valvakan efter kommunalvalet i september 2015.
Bildtext Jonas Gahr Støres rikedom har kritiserats och folk har undrat om han har någon förankring i arbetarrörelsen.

Støre har fått sin utbildning vid elitskolan Institut d’études politiques de Paris (IEP), där han lärde sig både utrikespolitik och flytande franska.

Han har kallat tiden i Frankrike för “sitt AUF”, alltså Arbeiderpartiets ungdomsförbund där många framtida AP-politiker har tagit sina första politiska steg. Det här framförallt för att han, enligt egen utsago, i det franska 80-talet såg ett klassamhälle på nära håll och för att han umgicks med politiskt intresserade människor.

Hemliga resor till Sovjet

Under sin tid i Frankrike gick han med i ett hemligt sällskap där medlemmarna var starkt kritiska mot Sovjetunionen och landets regim. Han åkte flera gånger till Sovjetunionen för att hjälpa dissidenter i landet, under täckmanteln att han besökte landet som turist.

USA och dess allierade bojkottade sommarspelen i Moskva år 1980 efter Sovjetunionens invasion i Afghanistan.
Bildtext Jonas Gahr Støre besökte Sovjetunionen under 80-talet.

– Vi engagerade oss för personer som blivit utestängda från sina funktioner i Sovjetunionen, sådana som mist sina jobb och rättigheter, säger Støre i en intervju med norska DN.

Efter att Jonas Gahr Støre kom hem till Norge sökte han ett jobb som politisk rådgivare på Høyre, men tackade ändå nej då han blev erbjuden tjänsten. I stället blev han snart headhuntad av Norges socialdemokratiska statsminister Gro Harlem Brundtland, som ville ha honom som specialrådgivare.

Omvänd klassresa

Under tiden som specialrådgivare blev han en allt mer övertygad socialdemokrat, men det var först år 1995, som 35-åring, som han blev medlem i Arbeiderpartiet.

Flera politiska bedömare har kallat detta för en omvänd klassresa, från en uppväxt i de rika delarna av Norge till att bli socialdemokrat. Han har kallats för Norges Olof Palme. Palme kom också från en rik släkt, studerade utomlands och blev senare statsminster för de svenska Socialdemokraterna.

Gro Harlem Brundtland tillsammans med Jens Stoltenberg och Jonas Gahr Støre. De äter kaka.
Bildtext Gro Harlem Brundtland (t.v) tillsammans med Jens Stoltenberg (mitten) och Jonas Gahr Støre.


Fem år senare blev han vald till statssekreterare för Jens Stoltenbergs (AP) första regering. Och efter att ha varit chef för Norges Röda kors under Arbeiderpartiets tid i opposition, blev han år 2005 vald till utrikesminister i Jens Stoltenbergs andra regering. En post han höll till 2012, då han blev hälso- och omsorgsminister.

Överlevde talibanattack

I januari 2008 var Jonas Gahr Støre på besök i Kabul i Afghanistan för bilaterala samtal då hotellet han befann sig i blev attackerat av talibaner. Minst sju personer dog i attentatet, bland annat en norsk journalist.

Støre tvingades ta skydd i källaren. Det är oklart om attentatet var riktat mot den norska utrikesministern eller inte.

Jonas Gahr Støre talar till pressen iklädd en röd tröja.
Bildtext Jonas Gahr Støre talar med pressen efter attacken mot hotellet i Afghanistan.

Som utrikesminister var Jonas Gahr Støre befriad från större skandaler. Och när Jens Stoltenberg 2013 tackade ja till att bli generalsekreterare för Nato började många inom Arbeiderpartiet lobba för att Støre skulle ta över som partiledare. Och den 14 juni 2014 blev han vald till befattningen.

– Du får ett hårt, svårt, men underbart jobb, sade Stefan Löfven till Støre efter att han blivit vald till ordförande.

Åtta år i opposition

Jonas Gahr Støre har blivit kritiserad för att han är lite tråkig och distanserad. Men under de åtta åren som oppositionsledare har han blivit allt mer karismatisk och folklig, enligt bedömare. Det folkliga har varit viktigt i bygget av Støre på grund av hans bakgrund.

Han har tidigare kritiserats för att inte ha förankring i arbetarrörelsen på grund av sin rikedom, och för att vara för teoretisk.

Jonas Gahr Støre och Trygve Slagsvold Vedum vinkar åt människor. Iklädda finkläder-
Bildtext Jonas Gahr Støre tillsammans med sin finansminister, Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum.

Efter valförlusten år 2017 var det oklart om Støre kunde överleva fyra år till som oppositionsledare, men det gjorde han och med hjälp av de andra regeringskritiska partierna i landet lyckades det rödgröna blocket vinna valet 2021.

Jonas Gahr Støre

Född: 25 augusti 1960 i Oslo.

Befälsutbildad för marinen vid Sjøkrigsskolen i Bergen.

Utbildad i statsvetenskap med inriktning på ekonomisk historia och socialekonomi vid Institut d'études politiques de Paris 1981-1985.

Statssekreterare 2000-2001.

Generalsekreterare för Norges Röda Kors 2003-2005.

Utrikesmininster 2005-2012.

Hälso- och omsorgsminister 2012-2013.

Arbeiderpartiets ordförande sedan 2014.

Källor: NRK, Oppdatert, Aftenposten, DN, Svd, Hbl.