Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Innovativt audioäventyr för barn, klimatserie för unga och satsningar under coronaåret bland vinnarna när Svenska Yle premierade årets bästa innehåll

Uppdaterad 18.10.2021 09:46.
Spegeln på skolgården
Bildtext Spegeln på skolgården premierades som årets mångmediala innehåll.

Svenska Yle delade den 15 oktober ut sina årliga innehålls-, jämställdhets- och språkpriser. Bland årets pristagare hittas exceptionellt många satsningar för barn och unga som fått fint mottagande bland publiken. Även det här året skedde prisutdelningen virtuellt på grund av coronaläget.

Årets vinnare är:

Spegeln på skolgården - Årets mångmediala innehåll

Marina Meinander-Sederholm, Monica Vikström-Jokela, Jessica Edén, Niko Ingman, Ville Hynninen, Niko Ingman, Timo Hietala, Are Nikkinen, Barbro Ahlstedt, Anna-Maija Kalén,  Sofie Gammals och Clas Christiansen. 

Bakom innehållet finns en briljant idé, en ny vinkling på utförandet, helt nya produktionssätt i kombination med en ambitiös målsättning. Bakom årets mångmediala satsning finns en grupp som ständigt vågar ta sig an ny teknik, nya infallsvinklar och aktuella teman samtidigt som man är oerhört mån om att engagera även i det fysiska utrymmet. Satsningen sätter Svenska Yle på skolbarnens karta. Bokstavligen. 

Länk till Spegeln på skolgården.

Nadde förstör världen - Årets bästa videoinnehåll

Nadine Baarman, Dan Granqvist och Jodie Sinclair

Ett ämne som berör och en personlighet som sticker ut är grunden för det här innehållet. Inom ramen för ett tydligt koncept tacklas klimatfrågan på ett sätt som inte skuldbelägger, men med humor och ironi lyckas redaktionen ändå på ett självklart sätt få tittaren att tänka till varje gång. Den kaxiga personligheten och den gula regnrocken har på kort tid lyckats nå ut till de unga i Svenskfinland.

Länk till Nadde förstör världen.

Coronastatistiken - Årets bästa webbinnehåll
Malin Ekholm, Linus Lång och Petter West

Webben ställer kontinuerligt krav på att innehållet ska utvecklas. I dessa tider ser vi dessutom att publikens sug efter ny information är oerhört. Innehållet hör till våra mest ambitiösa satsningar på webben och med över två miljoner sidvisningar torde detta vara vårt populäraste innehåll genom tiderna. 

Länk till Svenska Yles coronastatistik.

För sin synliga expertis under coronaåret - Årets insats

Niklas Fagerström och Marcus Rosenlund

Med envishet och stor kunskap kommer man långt. Med ett genuint engagemang och viljan att hjälpa andra kan man dessutom göra stor skillnad. När corona-pandemin slog till var det ingen som visste vad det handlade om, men från dag ett har de här personerna satt sig in i knepiga vetenskapliga frågor och generöst delat med sig av sin kunskap till både publiken och sina kollegor. Niklas Fagerström och Marcus Rosenlund har spelat en stor roll i att Svenska Yles corona-bevakning har hållit den höga nivå som den gjort. 

Länk till Niklas texter här och Marcus texter här.

Yle Watt på TikTok - Årets someinsats

Charlotte Lindberg, Roxanne Mikkonen, Victoria Oscarsson, Tony Pohjolainen och Sandra Strömvall

Yle Watt på Tiktok är det enda svenskspråkiga kontot som erbjuder nyheter för barn i Svenskfinland. Sociala medier-kontot har på kort tid överträffat alla mål och förväntningar, och antalet tittare och följare ökar varje vecka. Kontot erbjuder en mix av både allvar och skratt - nyheter blandat med humor - för en synnerligen svårflörtad och kritisk målgrupp. På en helt ny plattform har Yle Watts stjärntrupp lyckats skapa ett mångsidigt koncept som mellanbarnen tagit till sig.

Länk till Yle Watt. 

Yle Sportens NHL-podden - Årets bästa audioinnehåll 

Anders Nordenswan och Mattias Simonsen

Benhård expertis i kombination med ett hjärta som klappar för ämnet är ofta en garant för succé i audiosammanhang. På kort tid har NHL-podden lyckats fånga en trogen publik som även helhjärtat deltar i innehållet med frågor, påståenden och ett engagemang som heter duga. Det lediga tilltalet och poddaktigta greppet har även bidragit till att programvärdarna känns som lyssnarens genuina kompisar. 

Länk till Yle Sportens NHL-podd.

Förutom innehållspriserna delades också följande pris ut:

Jämställdhetspriset Den gyllene räven

Isabel Grönroos och Malin Enkvist

En feministisk, intersektionell och inkluderande grundinställning syns tydligt både i det planerade innehållet, samt i den färdiga produkten. Duon Isabelle Grönroos och Malin Enkvists styrka ligger i att tillsammans behandla svåra ämnen, där normer ifrågasätts och olika infallsvinklar får plats. Den orädda attityden till diskussion också då åsikter och tänk inte alltid går ihop, breddar den unga finlandssvenska lyssnaren tänk, utbildar och bidrar till en bredare bild av vårt samhälle.

Här kan du lyssna på X3M eftermiddag.

Årets Språkpristagare
Johanna Grönqvist

Johanna Grönqvist är inte bara en av Nordens skickligaste filmkritiker, hon är även en av våra bästa historieberättare. Under det senaste året har hon levererat dokumentärer där varje mening samtidigt är både vacker och informationsbärande. Grönqvists texter är en blandning av reportage och poesi och de är värda att läsa eller lyssna till oberoende av vilket ämne hon tar sig an. Hon är lyhörd för objektet, även om hennes stil alltid går att känna igen, den är exakt men ändå varm samtidigt.

Länk till Johannas recensioner. 

I år delades två Språkblommor ut, för två helt olika slags insatser för det svenska språket:

Språkblomman
Mikael Stenlund och Kristian Westerling

Duon kombinerar språkanalys med färgsprakande kreativitet. Mikael Stenlund och Kristian Westerling från X3M tilldelas Språkblomman för sin Youtubekanal där de gör låtar som olika artister. Låttexterna och resonemanget kring dem bygger på insiktsfull analys och slutresultatet är imponerande. Mikael och Krippe hittar kärnan i de olika artisternas språkbruk och applicerar det de hittat exakt och humoristiskt på musikstycket de skrivit. Den som gjort musik vet att detta kräver både skicklighet och genrekänsla. Mikael och Krippe har gjort låter på allt från dialekt till rikssvenska vilket visar bredden i deras kunnande.

Länk till Mikael och Krippe. 

Språkblomman
Alexander Uggla 

"Information riktad till allmänheten bör finnas på båda språken" - så står det i språklagen, men hur ser verkligheten ut? För att reda ut hur ofta och hur väl våra myndigheter lyckas i att informera både på finska och svenska, gick Alexander Uggla igenom över 5000 myndighetstexter från 16 olika myndigheter. Alexander tilldelas Språkblomman för den insatsen. I granskningen framkommer bland annat att Institutet för hälsa och välfärd (THL) översätter minst andel texter till svenska, färre än hälften. På nästan alla statliga myndigheter är man överraskad över resultatet och lovar bättra sig tills nästa gång granskningen görs.

Länk till Alexanders artikel. 

Diskussion om artikeln