Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Regeringen överens om kompensation för minskade Veikkausintäkter

Uppdaterad 15.10.2021 22:06.
Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin sa att regeringen med ny information har insett att de planerade nedskärningarna var oskäligt stora för många aktörer.

Regeringspartierna har kommit överens om hur minskade Veikkausintäkter ska kompenseras. Statsminister Sanna Marin (SDP) kom med beskedet efter att den så kallade kvintetten, alltså regeringspartiernas ordförande, hade fört diskussioner under merparten av fredagen.

– Nedskärningarna för mottagare av Veikkausintäkter inom kulturen, ungdomsverksamheten, idrotten och organisationer under Social- och hälsovårdsministeriet stryks i sin helhet nästa år, det delgav statsminister Sanna Marin på fredag kväll efter mötet.

Enligt Marin kom regeringen till insikt med ny information.

– Vi har granskat våra beslut med ny information på hand och insett att den planerade fördelningen till olika branscher för med sig oskäligt stora nedskärningar för många aktörer. Därför vill regeringen och kvintetten korrigera sina beslut. Det är visdom enligt mig, att kunna revidera sina beslut med ny information.

Överenskommelsen är något hela regeringskvintetten kan underteckna, förklarade Marin.

Regeringen har orsakat förvirring

Fredagens möte handlade om hur regeringen skulle kunna ta tillbaka sitt beslut om att skära ned anslagen till kultursektorn.

Regeringen beslöt i samband med budgetförhandlingarna 2020 att minskningarna av Veikkausintäkterna inte längre skulle kompenseras fullt ut från och med 2022.

Eventuella kompensationer för året 2023 diskuterades inte på fredagen, det är del av budgetarbetet nästa år, sa Marin.

På fredagens möte behandlades också spelregler för regeringens inbördes samarbete. Regeringens agerande har orsakat förvirring, exempelvis efter statsminister Marin i tisdags talade om att dra tillbaka nedskärningarna för kulturen, utan att ha diskuterat frågan med regeringskollegerna.

"Tänker regeringen alltid ge pengar till de som ber om det?"

En fråga på fredagskvällen om samarbetet med forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) besvarade Marin kort.

– Statsministern och regeringens ministrar har alltid en fungerande relation.

Journalisterna undrade också om Marin ville kommentera samarbetet med Centern, något hon avböjde artigt.

I veckan uppstod en öppen konflikt inom regeringen mellan SDP och Centern, då statsminister Marin öppet kritiserade minister Kurvinen för att ha informerat om nedskärningarna, ett beslut som enligt henne inte var slutgiltigt.

Statsministern fick också frågan om regeringen ohämmat alltid tänker ge pengar till dem som helt enkelt ber om det.

Marin tillbakavisade det här och påpekade att dagens överenskommelse ligger inom regeringens fastslagna budgetramar, och att det handlar om medel som hittills inte varit öronmärkta som nu riktas till kultursektorn.

Ovisshet inom kultursektorn

Statsministern uttryckte också förståelse för hur mycket kultursektorn har lidit under pandemin, och betonade deras roll då samhället nu ska fås på fötter igen.

Med anledning av regeringens förvirrande kommunikation längs med veckan om nedskärningarna och eventuella kompensationer, beklagade Marin att läget orsakat ovisshet för kultursektorn och föreningar.

Här nedan kan du se Marins presskonferens (på finska):