Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Äntligen dags för Bygga & Bo-mässan i Botniahallen 

Från 2021
En miniatyrmodell av ett bostadshus i en glasmonter
Bildtext Kanske den här miniatyren inspirerar någon att bygga sitt drömhus?
Bild: Roger Källman/Yle

Efter att den inhiberades i fjol är Bygga & Bo-mässan tillbaka. Dryga 60-talet utställare och mängder av besökare samlas i Botniahallen i Korsholm den 16-17 oktober.

– Det är jätteroligt att komma tillbaka till Botniahallen, för det är ju två år sen vi arrangerade den senaste mässan. Det säger Hanna Nyholm, projektansvarig för arrangören Expo Österbotten.

Alla är taggade, både utställarna som har väntat på att mässan ska kunna ordnas, men också utställarna som inte har kunnat upprätthålla den normala verksamheten.

– Utställarna har nog haft förståelse, säger Hanna. Nu känns det som att nu äntligen öppnas det upp och vi kan köra igång.

Säckar med jord och träd i krukor
Bild: Roger Källman/Yle

Mikael Lindholm är försäljningschef för mässan. Han berättar att man i år har ett sextiotal utställare - det motsvarar ungefär 60 procent av antalet på mässan pr 2019.

– Många av utställarna var anmälda redan till fjolårets mässa, som inhiberades. Äntligen får de ställa ut.

Byggboom under coronan

Trots att allt mer handel sker via nätet har nog "gammaldags" mässor, där kund och leverantör kan träffas öga mot öga, fortfarande en viktig funktion.

– Som kund kan du komma hit, jämföra och konkurrensutsätta. Det är fördel både för kunder och utställare, säger Hanna.

Arbetare radar ut grönväxter i en mässmonter
Bildtext På fredagen byggdes mässan upp inför veckoslutet
Bild: Roger Källman/Yle

Under coronan har semesterresandet, i synnerhet utomlands, varit begränsat. Då har vi i stället satsat allt mera på att bygga och fixa på våra hem och sommarstugor.

– Det har varit en byggboom och brist på både material och arbetskraft. Konsumenterna har satsat på den där guldkanten i tillvaron.

Trä som byggmaterial

På mässan ordnas också föredrag och paneldiskussioner. Att bygga höghus med trä som byggmaterial är en av de saker som tas upp, utgående från ett projekt i Korsholms centrum.

Finlands Skogscentral finns med på mässan för att lyfta fram två teman. Dels handlar det om de byggnadstekniska fördelarna med att använda trä, dels är det klimatsynpunkterna.

– Trä är ett ekologiskt och hållbart material som växer i vår egen region, säger Mårten Lövdahl från skogscentralen.

Två män och en kvinna sitter på kanten av en scen
Bildtext Mikael Lindholm, Hanna Nyholm och Mårten Lövdahl
Bild: Roger Källman/Yle

Ny byggnadsteknik såsom CLT (cross laminated timber, korslaminerat timmer) möjliggör byggande av större och högre byggnader i trä. På mässan kommer erfarenheter av skolbyggen i Malax att presenteras.

Tryggt att besöka

En av fördelarna, om man så säger, med det mindre antalet utställare är att det kan vara lite större avstånd mellan montrarna. Det är en fördel i pandemitider

Coronapasset som riksdagen klubbade igenom på fredagen den 15.10 kom på så snabbt att man inte använder det under mässan. 

– Kom inte om du är sjuk, säger Hanna Nyholm. Vi rekommenderar munskydd och sådana finns tillhanda gratis.

Botniahallen har en kapacitet på 5000 besökare, men till mässan tar man denna gång in max 2500. Mässan är öppen lördag och söndag kl 10-17.

En mässmonter med glasväggar
Bild: Roger Källman/Yle

Bygga & Bo-mässans webbplats (extern länk)