Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS-Lehtonen till IS: "Finland är inne i den femte coronavågen"

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostiken, HUS
Bildtext Lasse Lehtonen: Vi kan tala om en femte coronavåg.

Den femte coronavågen grasserar i Finland, säger diagnostikdirektör Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt till tidningen Ilta-Sanomat. Också i Egentliga Finland är sjukvårdens bärkraft på prov.

Den nyaste coronavågen har börjat tvinga sjukhusen inom HUS-området att skjuta upp icke brådskande vård av andra sjukdomar, säger Lehtonen i en intervju för Ilta-Sanomat i dag.

Under torsdagen hamnade ytterligare fyra covidpatienter inom distriktet in på intensiven och på fredag morgon vårdades inalles 13 patienter på intensivvårdsavdelningar på grund av covid-19, uppger han i intervjun.

HUS har tidigare slagit fast att sjukvårdens bärkraft äventyras om fler än 15 vårdas på intensiven eller 50 behöver avdelningsvård.

Inalles behöver omkring 40 patienter just nu sjukhusvård för covid-19.

"Vi befinner oss rätt så nära gränsen, och det kommer ofta in fler patienter under veckosluten. Dessvärre kan vi redan tala om epidemins femte våg", säger Lehtonen.

"Onödigt mänskligt lidande"

I tisdags var två av tre IVA-patienter ovaccinerade och 20 procent hade fått en dos med coronavaccin.

Lehtonen säger att vaccinationstäckningen har förblivit otillräcklig och han betecknar det som totalt onödigt mänskligt lidande, både för dem som insjuknar allvarligt av viruset och för dem som väntar på annan vård.

Vad gäller den färska implementeringen av coronapasset eller covidintyget säger Lehtonen att allt hänger på hur noga restauranger och andra arrangörer av stora tillställningar genomför kontrollerna – så att fusk inte förekommer.

Vården ansträngd också i Egentliga Finland

Sjukvårdens bärkraft prövas också i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Chefsöverläkaren Mikko Pietilä uppger att sex coronapatienter fick intensivvård i fredags.

– Under den gångna veckan har vi tvingats förflytta patienter till andra intensivvårdsenheter. Just nu är läget lite ljusare, men vi är fortsatt oroliga eftersom incidensen inte har börjat sjunka utan tvärtom stigit en aning, säger Pietilä till Ilta-Sanomat.

I Finland befinner sig också sjukvårdsdistrikten i Satakunta, Päijänne-Tavastland, Vasa och Mellersta Österbotten i fasen för samhällsspridning.

Från slutet av förrförra veckan till slutet av förra veckan ökade antalet covidpatienter inom specialsjukvården med 18 procent, uppgav Social- och hälsovårdsministeriet i torsdags.