Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekommendation om distansarbete har slopats – på Veritas Pensionsförsäkring i Åbo bekantar man sig med en hybridmodell

Från 2021
Närbild av händer som skriver på en bärbar dator.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Rekommendationen om distansarbete slopades i mitten av oktober. På många fortsätter man ändå att kombinera distans- och närarbete trots det här.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

I fredags slopades den nationella rekommendationen om distansarbete. På Veritas Pensionsförsäkring i Åbo kan personalen ändå delvis fortsätta på distans också i fortsättningen, om de så vill.

Hybridmodellen tas officiellt i bruk i november, men personalen får redan nu bekanta sig med den. Modellen, som har utvecklats i samarbete med de anställda, går ut på att personalen två dagar i veckan ska arbeta på kontoret.

Resterande tre dagar får de själva välja om de arbetar på distans eller på arbetsplatsen.

För nyanställda Atte Kymäläinen känns det skönt att äntligen få en bättre möjlighet att lära känna sina kollegor.

– Som nyanställd är det viktigt att få komma in i arbetsgemenskapen och träffa kollegorna. Jag upplever att det är lättare att få och fråga efter hjälp då båda är fysiskt närvarande.

porträttbild av Atte Kymäläinen.
Bildtext Kommunikationsspecialist Atte Kymäläinen vid Veritas Pensionsförsäkring i Åbo.
Bild: Yle/ Samuli Holopainen

Distansjobb här för att stanna?

Många har saknat just den sociala biten då man arbetat på distans. Att helt enkelt få prata med sina kollegor i kafferummet. Men vissa arbetsuppgifter är också enklare att utföra då alla är närvarande.

– Det är just det här hur man arbetar tillsammans och hur man utvecklar processer och sådant. Det är lättare att göra då man jobbar på kontoret, säger personalspecialist Katja Niemimäki.

Den så kallade hybridmodellen, där man arbetar både på distans och på arbetsplatsen, har blivit bekant för många till följd av coronapandemin. 

Och för många är den en välkommen bieffekt av pandemin.

– Jag tycker att det är en positiv sak, att man själv får påverka och flexa. För det gör det också möjligt att kombinera den övriga vardagen med arbetstiden, säger Kymäläinen.

Svårare att följa med personalens mående

Också många med exempelvis småbarn glädjs över möjligheten att kunna jobba delvis på distans ibland. Men distansjobbet medför också en del utmaningar. Det blir allt viktigare för företagen att följa med personalens mående, då man inte träffas varje dag.

– Om man har distansmöten så är det viktigt att man faktiskt har kameran på. Att det inte alltid bara är rösten som hörs utan att man ser hela människan, säger Niemimäki.

Porträttbild av Katja Niemimäki.
Bildtext Personalspecialist Katja Niemimäki.
Bild: Yle/ Samuli Holopainen

På Veritas Pensionsförsäkringskontor i Åbo har coronapandemin och distansarbetet ändå inte utgört något större problem. Också innan pandemin hade man mycket kontakt med kunderna via mejl och telefonsamtal. De fysiska träffarna har uteblivit, men i stället har man haft videomöten med kunderna.

– Vi kommer säkert att fortsätta med elektroniska möten också i framtiden eftersom de är enkla att ordna och de sparar också kundernas tid, säger Jaana Lehikoinen, som är teamleader för försäkringstjänsterna.

Jaana Lehikoinen, porträttbild.
Bildtext Jaana Lehikoinen tycker att distansmöten är smidiga då de sparar tid och är enkla att ordna, men också de fysiska träffarna med kunderna är viktiga.
Bild: Yle/ Samuli Holopainen