Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket försöker få företag med i kollektivavtalsförhandlingar med brevkampanj

Här lastas stock vid Karis tågstation
Bildtext Här lastas timmer i Karis.

Industrifacket försöker få med företag i kollektivavtalsförhandlingar genom en brevkampanj - en kampanj som inte faller i god jord hos arbetsgivarna.

Industrifacket har brevledes närmat sig ett hundratal företag inom den mekaniska skogsindustrin. Det sker mot bakgrund av att det allmänt bindande kollektivavtalet löper ut vid årsskiftet.

Företagarna i Finland har emellertid noterat att brevkampanjen upplevs som en påtryckning från fackets sida. Det ska också finnas direkta fel i breven. Enligt företagarna antyds det bland annat i brevet att avtal inte kan slutas utan facklig medverkan.

Industrifacket menar att de företag som nu kontaktats har en så hög organisationsgrad bland de anställda att det i vilket fall som helst är facket som förhandlar om kollektivavtalet.

Tidigare i veckan meddelade Industrifacket att man inte kommer att förhandla med teknologibranschen.

Bakgrunden till konflikten är att branschförbundet Teknologiindustrin har meddelat att arbetsgivaren vill gå in för en stor förändring på hela arbetsmarknaden och slopa de allmänt bindande kollektivavtalen. I stället önskar man förhandla om enskilda kollektivavtal för varje företag.

Källa: STT