Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Äkta mannen gripen misstänkt för mordet på Agnes Tirop

Den mördade Agnes Tirop vann VM-brons 2019.
Bildtext Den mördade Agnes Tirop vann VM-brons 2019.

Den kenyanska polisen har gripit en man, misstänkt för mordet på långdistansaren, dubbla VM-medaljören Agnes Tirop. Den 25-åriga kenyanskan hittades mördad i sitt hem i onsdags. Den gripne är Tirops äkta man.

Den kenyanska polisen meddelade i torsdags att man gripit Ibrahim Rotich misstänkt för mordet på sin hustru Agnes Tirop.

Den 25-åriga Tirop hittades i onsdags knivmördad i sitt hem i staden Iten i Kenya. Polisen misstänkte strax hennes man för dådet, och dagen efter greps han utanför hamnstaden Mombasa. Kan påpekas att det skiljer ungefär 900 kilometer mellan Iten och Mombasa.

Enligt den kenyanska polisen höll Rotich på att försöka fly landet när han greps. Han ska ha kraschat sin flyktbil på vägen.

– Den misstänkte grillas på polisstationen av detektiverna, skriver polisen på sitt Twitterkonto.

Tirot vann VM-brons på 10 000 meter såväl i Doha 2019 som i London 2017. Hon vann VM-guld i terränglöpning år 2015. I augusti slutade hon fyra på 5 000 meter i OS i Tokyo.

Enligt den kenyanska tidningen The Star hade Tirop ett huggsår i nacken när hon hittades. Hon ska ha separerat från sin man och bott på en träningsanläggning, men för ett par dagar sedan ha återvänt hem för att träffa släktingar och familj.

– Vi har förlorat en stor talang. Hon var en stark kvinna och väldigt engagerad i det hon gjorde, sade Kenyas förre friidrottskapten, spjutkastaren Julius Yego, enligt BBC.

På torsdagen meddelade Kenyas friidrottsförbund att alla friidrottstävlingar skjuts upp under två veckors tid som ett tecken på respekt för Agnes Tirop.