Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronavaccinering av minkar inleds tidigast i december

Från 2021
Två minkar står på bakbenen och tittar ut ur sin bur.
Bildtext De inhemska minkarna får ännu vänta en stund på sitt coronavaccin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland är det första landet i Europa som fått lov att börja vaccinera pälsdjur mot coronaviruset, men det dröjer ännu till slutet av året innan vaccineringarna inleds.

Det finländska coronavirusvaccinet FurcoVac som är utvecklat för pälsdjur godkändes tidigare i höstas av Livsmedelsverket.

Men än så länge väntar man ännu med vaccineringarna.

– Planen är att vaccineringarna börjar efter pälsningstiden, då vi har det minsta antalet djur på farmerna, det vill säga att det bara är avelsdjuren som är kvar där. Det betyder att det sker i slutet av året eller i början av nästa år, säger Jussi Peura, forskningschef på Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund Fifur.

Arbetet med att ta fram ett vaccin för pälsdjur påbörjades förra året vid Helsingfors universitet och vaccinet har testats både i laboratorier i Helsingfors och på minkar i Mellersta Österbotten.

Enligt Peura har testerna visat att vaccinet fungerar bra, men i det här skedet kommer endast minkar att vaccineras.

– Vi har testat också med finnsjubbar, men resultaten var mycket bättre med minkar. Risken är större hos minkar och därför har vi fokuserat enbart på minkar. Med rävarna har det inte framkommit någon information om att de kan få corona.

Minkarna kommer att få två doser av vaccinet med ett två veckors mellanrum. Även en tredje dos kan bli aktuell för vissa djur.

– Det kan kanske i framtiden bli aktuellt för äldre avelshonor som lever i flera år. Men vi har ingen information om hur länge immuniteten kommer att hålla. Det är något vi kommer att följa med efter vaccineringarna, konstaterar Peura.