Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pandemin rasar vidare i Ryssland – antalet döda per dygn överskred för första gången 1 000

Ambulanspersonal förde in en patient till en covid-avdelning på sjukhuset Kommunalka, utanför Moskva, på lördagen.
Bildtext Ambulanspersonal förde in en patient till en covid-avdelning på sjukhuset Kommunalka, utanför Moskva, på lördagen.

Ryssland har för första gången registrerat över 1 000 dödsoffer i covid-19 under ett dygn. Vaccinationsgraden är låg och över hälften av ryssarna säger att de inte planerar att låta sig vaccineras.

På lördagen rapporterades 1 002 nya dödsfall i covid-19. Utöver det nya dygnsrekordet i antalet avlidna, bekräftades också rekordmånga nya smittade: 33 208.

Det var tredje dagen i följd som Ryssland slog tidigare dygnsrekord. Dödssiffran har stigit i flera veckor.

De verkliga siffrorna kan dessutom vara högre än vad de officiella siffrorna ger vid handen. Exempelvis SVT citerade på fredagen den ryska demokrafen Aleksej Raksja som misstänker att antalet dödsoffer per dygn kan uppgå till 2 500.

- De friserar siffrorna litet som de själva vill, sade Raksja.

Raksja arbetade vid den federala statistikcentralen i flera år, men avgick i fjol somras på grund av oenighet just kring virussiffror.

Enligt officiella uppgifter har 222 315 människor i Ryssland nu dött av covid-19, men också enligt andra bedömare än Raksja så är den verkliga siffran betydligt högre än så.

Raksja uppgav tidigare under veckan att den förväntade livslängden i Ryssland har sjunkit med hela fyra år, bara under det senaste året, huvudsakligen på grund av covid-19.

Utbrett vaccinationsmotstånd

En central förklaring till den stigande dödssiffran i Rysslan är den låga vaccinationsgraden.

Bara 31 procent av befolkningen är nu fullvaccinerad och andelen vaccinerade stiger mycket långsamt.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar om opinionsmätningar som visar att över hälften av ryssarna säger att de inte planerar att låta sig vaccineras.

Myndigheterna har försökt locka fram vaccinationslusten med hjälp av lotterier och olika former av belöningar, men med magert resultat.

Coronarestriktionerna varierar från region till region, men den ryska regeringen har inte velat införa strikta restriktioner, eftersom man velat skydda ekonomin.

Kreml påstår också att sjukhusen klarar av det växande antalet covidpatienter, men från många håll kommer rapporter om överfulla intensivvårdsavdelningar som dessutom får in allt yngre, ovaccinerade covidpatienter.

Källor: AFP, Reuters, SVT, Bloomberg