Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny studie: Beteende som liknar mänsklig ADHD har konstaterats hos hundar

Från 2021
Två hundar leker på en gräsmatta.
Bildtext Forskningsgruppen samlade in data om över 11 ​​000 hundar.
Bild: Justus De Cuveland/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

Hundar kan vara bra modeller inom ADHD-forskning, konstaterar man i en omfattande studie gjord vid Helsingfors universitet. Resultaten från studien tyder på att impulsivitet, aktivitet och koncentration hos både människor och hundar regleras av samma hjärnregioner och neurobiologiska vägar.

En forskningsgrupp ledd av professor Hannes Lohi samlade in data om fler än 11 ​​000 hundar genom en beteendeundersökning.

Med frågor baserade på frågeformulär som används i mänskliga ADHD-studier undersökte man hundens hyperaktivitet, impulsivitet och oförmåga att koncentrera sig.

Syftet var att identifiera miljöfaktorerna för ADHD-liknande beteende hos hundar och möjliga kopplingar till andra beteenden.

I studien kom man fram till att en hunds kön, ålder, ras, beteendeproblem och vissa miljöfaktorer är förknippade med hyperaktivitet och impulsivt beteende samt oförmåga att koncentrera sig.

Det här påminner om resultat som man fått vid studier om mänsklig ADHD, vilket enligt Lohi stärker hundens position i ADHD-studier.

Unga hanhundar mest hyperaktiva

Forskaren Sini Sulkama säger i ett pressmeddelande från universitetet att hundar är intressanta modeller för studier av mänsklig ADHD, eftersom de naturligt uppvisar ADHD-liknande beteende.

Dessutom har hundar och människor andra likheter, såsom fysiologiska egenskaper och en gemensam livsmiljö.

Beteendet påverkas av hundens ålder, kön, hur länge den är ensam och ägarens hunderfarenhet.

Studien fann att överaktivitet, impulsivitet och oförmåga att koncentrera sig hos unga hanhundar var vanligare än hos andra.

– Liknande ålders- och könsrelaterade observationer har gjorts i förhållande till ADHD hos människor, säger filosofie doktor Jenni Puurunen i ett pressmeddelande.

ADHD-liknande beteende var också, enligt studien, vanligare hos hundar som dagligen tillbringade mer tid ensamma hemma än andra hundar.

Källa: STT, Helsingfors universitet

Diskussion om artikeln