Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det internationella tempot tog knäcken på Dicken – italienska motståndarna till slut klart bättre: ”I första halvlek håller vi jämna steg”

Dickenspelare stoppar en Südtirol-anfallare.
Bildtext Dicken klarade inte av att stoppa det italienska anfallet i den andra halvleken.

Dickens chanser att avancera i European Cup hänger på en ytterst skör tråd. Det första delmötet resulterade i en klar hemmaförlust – men både tränaren Ken Sirenius och målsprutan Anna Westerlund ser mycket positivt i insatsen.

Ännu i halvtidspausen såg Dicken ut att göra en överraskande stark insats mot det italienska ligamotståndet i Britas. Matchen mot SSV Brixen Südtirol stod nämligen bara 16–15 till gästerna i paus.

– Vi spelar med bra fart och bra intensitet, krigar på i försvaret. 16 mål bakåt är lite mycket, men jag är ändå jättenöjd över hur vi står upp och spelar, summerar tränaren Ken Sirenius för Yle Sporten.

– Vi kommer jättebra in i matchen. Vi är förberedda på att de håller annan nivå än lagen här i Finland och vi lyckas hålla jämna steg med dem, kompar Anna Westerlund.

Men efter pausvilan kom nivåskillnaden fram på ett brutalt sätt. Dicken hade några sämre perioder och italienskorna tog vara på dem utan någon som helst pardon.

Slutsiffrorna skrevs 34–23.

– Vi tappar de goda saker vi har i första efter pausen. Sen får vi en liten nystart, men släpper det igen lite på slutet. Därför blir marginalen större om man tittar på resultattavlan. Men det finns en hel del bra grejer som vi ska ta med oss. Det är bara jämnheten inne i matchen vi faller på, säger Sirenus.

Ken Sirenius under Dicken-match 2019.
Bildtext Ken Sirenius.

Helt konkret var det tempot som sög musten ur Dickens spelare i andra halvlek.

– Vi blev helt enkelt jättetrötta, sammanfattar Westerlund.

– Då blir det svårare, tyvärr. De håller samma tempo hela tiden och vi orkar inte hänga med. Att de orkar kämpa på hela tiden är inte något man blir van vid i FM-serien, fortsätter hon.

"Vill ha mer"

Sirenius understryker också att det enda sättet att bli bättre mot internationellt motstånd är att mäta sig mot internationellt motstånd.

– På så sätt ser man att vi är orutinerade då vi inte klarar av att hålla den där jämnheten. Som klubblag har vi ändå inte spelat sådana här matcher förr. Men vi har många taktiska saker vi kan jobba på redan till nästa vecka. Vi ska försöka rubba dem med olika grejer.

– Det jag är gladast över är att det bästa Dicken vi kan sätta på banan räcker till mot motstånd av den här klassen, säger han.

Anna Westerlund spelar handboll.
Bildtext Anna Westerlund.

Westerlund tar också förlusten som tändvätska.

– Det här är sådana matcher man vill spela. Det är de här matcherna som utvecklar en. Jag vill ha mera. Det motiverar mig jättemycket att göra en bra andra match.

HIFK slog KyIF med klara siffror

I den inhemska FM-serien stod HIFK värd för KyIF, som sagt att de vill utmana topplagen konstant i år. Men på lördagen var kamraterna klart bättre.

HIFK vann med 25–16 – inte minst tack vare en jättematch av målvakten Roosa Niemi.

– Hon gör en riktigt bra match. Men samtidigt gör vi för många misstag. Vi har mycket att lära oss och att jobba på, säger tränaren Nils Kühr på förbundets sajt.

KyIF-lotsen Birgitta Lindholm medger i sin tur att motståndet höll en helt annan nivå på lördagen.

– De var bättre än oss. Vi måste fortsätta träna, säger ”Bigo”.

Resultat:

EHF European Cup

Dicken–SSV Brixen Südtirol 23–34 (15–16)
Målskyttar Dicken: Anna Westerlund 8, Matilda Peitsaro 6, Malena Heikkinen 2, Janica Sjöström 2, Tove Salokivi 1, Emilia Valkamo 1, Jessika Gammals 1, Ella Valkamo 1, Linn Wentzel 1

Damernas FM-serie

HIFK–KyIF 25–16 (13–9)
HIFK: Emma von Nandelstadh 6, Petra Gostowski 6, Ella Holopainen 5, Isabel Larsson 2, Anni Kaikko 2, Annamari Jääskeläinen 2, Kira Härkönen 1, Kathlen Ax 1
KyIF: Maja Sannholm 5, Natascha Foley 3, Daniela Lindgård 2, Malena Ekman 2, Anu Pihlström 1, My Pennanen 1, Miisa Palkoranta 1, Fanny Axberg 1