Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK satte stopp för bedrövliga sviten – fortfarande tre poäng bakom KuPS efter sent hjältedåd av Urho Nissilä

Axel Vidjeskog firar sitt mål.
Bildtext Urho Nissilä fick den här gången avgöra själv mot FC Inter.

Benjamin Källman hämtade upp 0–2 till 2–2 – men ändå var det KuPS som åkte iväg med poängen i Åbo. Men HJK såg till att inte tappa allt hopp om guldpengen på lördagen.

HJK hann redan se ut att ha allt i sina egna händer. Men de stora mästarfavoriterna hamnade i en svacka i värsta möjliga stund.

Grundserien avslutades med två förluster. Den övre slutserien inleddes med ytterligare en nollpoängare – men på lördagen klarade ”Klubi” av att vända på trenden.

Jair pangade in två bollar då HJK tog en 3–2-seger borta mot Ilves.

– Tre poäng var det vi var ute efter och det vi fick. Tre förluster hann det bli. Vi använde landslagsuppehållet för att snacka ihop oss om att det räcker nu, säger Daniel O’Shaughnessy i Ruutus intervju efter matchen.

I bästa fall kunde trepoängaren ha räckt till för att hämta upp avståndet till KuPS i fotbollsligatäten. Men det skulle ha krävt flankstöd av FC Inter.

Svängigt värre i Kuppis

Inledningsvis var Åbolaget i rejält blåsväder på hemmaplan mot guldkandidaterna. Diogo Tomas satte 1-0 strax före paus. Tio minuter in i den andra halvleken utökade Paulo Ricardo till 2–0.

Avgjort? Ingalunda.

Då klev nämligen Benjamin Källman fram. Ekenästjuren pangade in både reduceringen och kvitteringen innan matchen hunnit bli 80 minuter gammal.

– Då kände vi verkligen att vi kunde ha vunnit den här, säger Källman själv i Ruutus intervju efteråt.

– Men nu är man bara besviken. Vad kan man säga? Mål ändrar på matchbilden. Sådan är fotbollen. Det hade känts bra om mina mål hade lett till något för oss, fortsätter han, uppenbart besviken.

Benjamin Källman tittar åt sidan.
Bildtext Benjamin Källman är säsongens vassaste målskytt hittills.

För bara fyra minuter efter Källmans andra balja för kvällen tog landslagsspelaren Urho Nissilä hand om bollen och satte in segermålet.

– En otroligt fin match av oss än en gång. Inter kommer ikapp men ändå är det vi som kör förbi. Känslan är på topp. De började verkligen ånga på efter sina mål, men vi kände ändå att vi hade kontroll hela tiden, säger Nissilä.

Både guld- och bottenkampen lever fortfarande

KuPS leder alltså fortfarande ligan med tre poäng före HJK med tre matcher kvar att spela. KuPS och HJK möts i den sista omgången i Kuopio.

FC Inter ligger fortsättningsvis trea, då SJK kryssade med 2–2 hemma mot HIFK.

I den nedre slutserien lyckades IFK Mariehamn rycka i bottenstriden då matchen mot nästjumbon AC Oulu slutade i en 2–1-seger till gästerna i Uleåborg. Grönvitt ligger nu åtta poäng före AC Oulu i tabellen.

Samtidigt håller KTP en gnutta hopp om att få fortsätta kämpa om fortsatt kontrakt vid liv. Kotkalaget lyckades nämligen slå FC Honka med 2–0 och ligger åtta poäng bakom AC Oulu med tre omgångar kvar.

Resultat

Övre slutserien

Ilves–HJK 2–3 (1–2)
2' Självmål 1–0
14' Valtteri Moren 1–1
45+3' Jair Silva 1–2
47' Jair Silva 1–3
83' Tuomas Ollila 2–3

Inter–KuPS 2–3 (0–1)
43' Diogo Tomas 0–1
53' Paulo Ricardo Ferreira 0–2
66' Benjamin Källman 1–2
77' Källman 2–2
81' Urho Nissilä 2–3

HIFK–SJK 2–2 (1–0)
18' Oma maali 1–0
66' Ariel Ngueukam 1–1
78' Daniel Håkans 1–2
90+5' Aldayr Hernández 2–2

Nedre slutserien

AC Oulu–IFK Mariehamn 1–2 (0–1)
18' Elias Mastokangas 0–1
65' Vahid Hambo 0–2
84' Nikolas Saira 1–2

Haka–FC Lahti 1–1 (1–1)
2' Geoffrey Chinedu 0–1
34' Ishmael Yartey 1–1

KTP–Honka 2–0 (0–0)
63' Thomas Agyiri 1–0
75' Esnaider 2–0