Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: De hemlösas natt, turbulens vid Prakticum och en 250 år gammal park som väcker kritik

En person går i en gångtunnel i mörkret.
Bildtext De hemlösas natt uppmärksammas den 17 oktober.

God söndagsmorgon! Här har du några lästips från veckan som gått.

Johan Ekroth är ett av hemlöshetens många ansikten

I dag på de hemlösas natt kan vi uppmärksamma det faktum att vi i vårt land hade 4 341 hemlösa människor i slutet av år 2020.

Många bor tillfälligt hos vänner och bekanta. En del sover i trapphus, på offentliga toaletter eller utomhus.

Johan Ekroth, som Svenska Yle talat med, vet hur det är att leva på gatan.

Johan Ekroth sitter i en trappa utomhus.
Bildtext Johan Ekroth var bostadslös i cirka tjugo år.

Parken Monrepos i Viborg restaureras enligt en 200 år gammal generalplan – väcker kritik

I Viborg går debatten fortfarande het om den så kallade restaureringen av den 250 år gamla parken Monrepos – en legendarisk park som på 1930-talet, när Viborg ännu tillhörde Finland, var en av landets mest populära turistmål.

Parken ska återuppstå efter en avdammad generalplan från 1824. Planen är omstridd då den radikalt bryter mot parkens traditioner.

Svenska Yles reporter besökte parken och talade med direktör Aleksandr Smirnov.

– Det var ett vågat beslut att använda generalplanen, säger Smirnov. Jag vet att många är missnöjda. Inte heller jag är nöjd med allt, men objektivt sett fanns det inget annat alternativ, säger han.

Parken Monrepos i Viborg.
Bildtext Den gamla herrgården från 1804 har stått och förfallit de senaste 80 åren. Tack vare restaureringen lyckades man rädda den i sista minuten.

Lärarnas massavhopp på Prakticum förvånar inte

Svenska Yles granskning visar att 16 lärare valt att inte jobba på Prakticum i höst. Fyra av dem har sagt upp sig, och 12 är tjänst- eller studielediga.

Styrelseordförande Georg Henrik Wrede är inte förvånad över att så många lärare valt att inte jobba på skolan i höst eftersom det varit ett tungt år med samarbetsförhandlingar och coronapandemi.

– Jag tycker inte att Prakticum ligger sämre till än andra, säger han.

Den 17-åriga transidrottaren Jade Nyström berättar om självmordsmeddelanden på Instagram och hån på tävlingar

I skolan blev hon smygfotograferad och ombedd att vara som andra pojkar. I junior-FM hejade motståndarna på varandra för att hon inte skulle vinna – men det gjorde hon. Transkvinnan Jade Nyström är den banbrytande 17-åriga höjdhopparen som i åttonde klass till slut valde att vara sig själv, och acceptera konsekvenserna.

Höjdhopparen Jade Nyström tränar på gymmet.
Bildtext Nyström representerar Kouvolaklubben Korian Ponsi.

Elokapina för samman aktivister som fått böter och personer som vill betala dem

Klimataktivister sprider en mejladress som man ska kontakta om man vill betala Elokapina-aktivisternas böter. Enligt Polisstyrelsen kan det räknas som en penninginsamling, vilket i så fall strider mot lagen.

– Jag anser inte att det för den här typen av insamling går att få tillstånd eller godkänt från polisen, säger överinspektör Jouni Kitunen vid Polisstyrelsen.

Yle Huvudstadsregionen skapar en mejladress med namnet "Kalle" och skickar ett mejl till en adress där man får instruktioner om hur man ska göra om man vill betala Elokapina-aktivisternas böter.

En polis står och talar med två Elokapina-demonstranter som sitter på gatan.
Bildtext Klimataktivisterna i Elokapina har under ett "höstuppror" demonstrerat genom att stoppa trafiken på bland annat Mannerheimvägen. Polisen har bett dem flytta på sig och då de inte har följt ordern har de bötfällts för tredska.