Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Se filmer från sommarens dykningar vid M/S Estonia

Uppdaterad 17.10.2021 11:17.
Flygfoto av det blåa forskningsfartyget Electra af Askö taget den 11 juni 2021 under den tredje dagen av den svensk-estniska dykoperationen vid MS Estonias vrak i Finska viken.
Bildtext Fartyget Electra af Askö deltog i sommarens dykningar.

Sveriges Radio rapporterar att alla filmer från sommarens dykningar vid M/S Estonia nu har publicerats.

Totalt handlar det om sju olika filmer från åtta timmars dykningar vid vraket. Filmerna kan ses på den estniska haverikommissionens webbplats.

Jonas Bäckstrand från den svenska haverikommissionen säger till Sveriges Radio att man kan få ut en hel del information av materialet.

– Ja, vi är positivt överraskade över att siktförhållandena var så pass bra. Det har ju varit en poäng här att både kunna filma de två hålen och de ställen som vi har bedömt som mer intressanta.

För tidigt för slutsatser

Överlag vill Bäckstrand vara försiktig i sina kommentarer om materialet.

– Vi försöker undvika att säga nånting allt för bestämt ännu. Men vi har ju filmat för att kunna bedöma hur till exempel materialutmattning kan ha påverkat.

Materialet är unikt men kan inte ses som en noggrann genomgång av vraket. Enligt Bäckström är det som filmades nu delar som ansågs intressanta att titta närmare på.

– Vid nästa resa i vår kommer man göra en så kallad fotogrammetri, som ska skapa en högupplöst tredimentionell bild av hela vraket.

Haverikommissionen har upptäckt fler skador på Estonia än vad man tidigare känt till. Det handlar om två hål och en inbuktning på styrbordssidan. Men det är för tidigt att säga vad skadorna beror på, betonar Bäckstrand.