Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska missionärer kidnappade i Haiti – våldet och kidnappningarna helt utom kontroll i Port-au-Prince

Från 2021
Haitiska soldater bevakade allmänna åklagarens kontor i huvudstaden Port-au-Prince den 6 oktober.
Bildtext Haitiska soldater bevakade allmänna åklagarens kontor i huvudstaden Port-au-Prince den 6 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

En grupp på 15-17 amerikanska missionärer med familjemedlemmar blev kidnappade av ett beväpnat gäng strax utanför Haitis huvudstad Port-au-Prince på lördagen. Stora delar av Port-au-Prince kontrolleras av kriminella gäng och vem som helst riskerar att bli kidnappad. Kidnappningen av en så här stor grupp amerikaner chockerar ändå myndigheterna.

De amerikanska missionärerna med sina familjer hade besökt ett barnhem när deras buss stoppades och de fördes bort. Enligt nyhetsbyrån AFP var det ett gäng som kallas "400 Mawoso" som kidnappade dem på en av de vägar som gänget kontrollerar och där de kidnappat många fordon tidigare.

Beväpnade gäng har kontrollerat de fattigaste delarna av Port-au-Prince i flera år, men de har under senare tid utökat sitt inflytande över huvudstaden med omnejd. Enligt en del uppskattningar kontrolleras ungefär halva Port-au-Prince nu av kriminella gäng.

Hittills i år har det anmälts över 600 kidnappningar i den haitiska huvudstaden och dess omgivning. Det är nästan 400 fler än under samma period i fjol.

Gängen kidnappar inte bara människor som de bedömer som förmögna, utan de flesta offren är fattiga och de kvinnor som kidnappas utsätts för våldtäkter. Barn kan bli kidnappade på väg till skolan, präster mitt under gudstjänster.

Flera stadsdelar i Port-au-Prince upplevs som så farliga att en stor del av invånarna har flytt och lämnat dem öde.

Martissant är en av de stadsdelar i Port-au-Prince som kontrolleras av kriminella gäng. Den här bilden togs i augusti i år då gatorna där såg rätt ödsliga ut.
Bildtext Martissant är en av de stadsdelar i Port-au-Prince som kontrolleras av kriminella gäng. Den här bilden togs i augusti i år då gatorna där såg rätt ödsliga ut.
Bild: EPA-EFE/Orlando Barria

Den politiska turbulensen i Haiti intensifierades i juli då president Jovenel Moïse mördades. Det är fortfarande oklart vem som låg bakom mordet och maktvakuum råder i landet medan politiker och myndigheter strider om det politiska inflytandet.

Samtidigt blir alltså laglösheten allt djupare och nöden allt större.

Haiti

  • Haiti är det fattigaste landet på västra halvklotet

  • Över 11 263 000 personer bor i Haiti

  • Fyra av fem invånare lever i fattigdom och 85 procent av haitierna är arbetslösa

  • Den krassa ekonomin gör landet beroende av internationellt bistånd

Källor: AFP, AP, New York Times, Yle