Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands industri- och handelsminister: Västs sanktioner har tvingat Ryssland att satsa på egen industri

Uppdaterad 17.10.2021 15:58.
denis manturov
Bildtext Denis Manturov besökte Finland i torsdags.

Rysslands industri- och handelsminister Denis Manturov säger i en intervju för Yle att Ryssland dragit nytta av de västliga sanktionerna mot landet – de har tvingat Ryssland att starta egen produktion, säger han.

Sanktionerna, som infördes efter konflikten i östra Ukraina och den ryska annekteringen av Krim, har varit i kraft i åtta år.

– Tack vare sanktionerna och en minskad teknikimport har Ryssland börjat utveckla sin egen industri. Det kan vi tacka västländerna för, säger Manturov.

Redan innan sanktionerna försökte Ryssland minska sitt eget importberoende genom att locka utländska företag att etablera sig i Ryssland.

Lokaliseringspolitiken ställer krav på utländska företag

Till en början var minimikravet för den här såkallade lokaliseringspolitiken att de utländska firmorna åtminstone monterade ihop produkterna i sina fabriker i Ryssland, men nu är man redo att gå ett steg längre.

Manturov förklarar:

– En biltillverkare till exempel måste tillverka en del av bildelarna i Ryssland – inte bara montera ihop delarna här.

Om ett utländskt företag vill komma in på den ryska marknaden är det nästan omöjligt att undvika lokaliseringskraven.

Den offentliga förvaltningen kan helt och hållet låta bli att köpa företagets produkter om kraven inte uppfylls. Å andra sidan – om företaget går med på kraven kan det gagnas och få fördelar i de statliga upphandlingsprogrammen.

Lokaliseringspolitiken – som också kan kallas ökande rysk protektionism – fick mycket uppmärksamhet då handelsminister Manturov besökte Helsingfors i veckan och deltog i den finsk-ryska ekonomiska kommissionens möte.

Finlands export till Ryssland ökar

EU:s sanktioner mot Ryssland, som infördes i mars 2014, syntes omedelbart i Finlands handel med Ryssland. Bland annat upphörde livsmedelsexporten nästan helt och hållet.

Men nu har exporten tagit fart igen. Under perioden april-juni ökade exporten från Finland till Ryssland med 40 procent, medan importen från Ryssland ökade med 30 procent.

Uppgången förklaras dels med återhämtning efter coronapandemin och dels med den starka tillväxten i rysk ekonomi.

Artikeln är en förkortad bearbetning av yle.fi-artikeln Venäjän kauppaministeri Ylelle: Kiitos pakotteiden, oma teollisuus saatiin vauhtiin – myös Suomen vienti Venäjälle kovassa kasvussa