Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Från regn till snö och tillbaka till uppehåll – höstlovsveckan bjuder på blandat busväder

Barn i gummistövlar hoppar i vattenpöl
Bildtext I Södra Finland varierar nederbörden beroende på vindens riktning, men även där kan det förekomma snöblandat regn.

I stora delar av Finland har skolbarnen höstlov nästa vecka. De svenskspråkiga skolornas höstlov infaller främst mot slutet av veckan och då kan det på vissa ställen gälla att plocka fram vinterkläderna eller åtminstone förbereda sig för en snöstorm.

Under veckan hinner vädret växla från sol till regn och snö, från snö tillbaka till uppehållsväder. Snö, slask och nattfrost kan förekomma även i landets södra delar.

De bästa dagarna för utomhusaktiviteter är i början av veckan, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

– Tisdagen kommer enligt prognoserna att vara den vackraste dagen. I stora delar av landet är det soligt. Det lovas frost i norr och plusgrader i söder.

I Lappland fortsätter vintern, i söder kan snön göra en snabbvisit

Ett lågtryck västerifrån kan sedan vända upp och ner på utomhusaktiviteterna under resten av veckan. Snö och snöblandat regn sprider sig till en stor del av landet, vinden tilltar och vädret blir instabilt.

– Lågtrycket kommer att kretsa över Finland. Regn kommer och går. Tidpunkt och exakta platser är osäkra, men det kommer att regna i stora delar av landet under resten av veckan, säger Koskela.

Under helgen hann norra Lappland få omkring 20 centimeter snö på många ställen, vid en observationsstation i Kittilä uppmättes till och med ett snödjup på hela 48 centimeter.

I början av veckan kommer det också främst snö i Lappland – mellan 20 och 30 centimeter om den aktuella prognosen förverkligas.

– Det är inte en oerhörd mängd, men det är ganska mycket snö i de aktuella prognoserna för att vara oktober, säger Koskela.

I Södra Finland varierar nederbörden beroende på vindens riktning, men även där kan det förekomma snöblandat regn.

I området som sträcker sig från Norra Österbotten till Östra Finland kan det däremot bli upp till tio centimeter snö på onsdagen, säger Koskela.

Även i landets västra delar kan det snöa på onsdagskvällen.

Direkt efter det blir det varmare och nederbörden blir vatten, så det är osannolikt att snön kommer att förbli en långvarig glädje.

Varning för hala vägar på morgnarna

Temperaturskillnaderna under nästa vecka beskriver Koskela som intressanta, eftersom temperaturen i söder varierar från nattfrost till tio plusgrader under veckan.

Under början av veckan är det kallare också i söder, men onsdagens lågtryck ger inte bara nederbörd utan också varmare väder.

Bilister bör vara på sin vakt, eftersom det i början av veckan förekommer nattfrost i stora delar av landet och vägarna kan vara hala på morgnarna.

I Lappland vänder temperaturen till köld på måndag och förblir under nollsträcket hela veckan. Beroende på vinden, kommer Lappland att ha mellan 10 och 15 minusgrader på nätterna i början av veckan, säger Koskela.

Semesterfirare som vill tillbringa tid utomhus bör kanske planera sin vecka så att utomhusaktiviteter inträffar i början av veckan eller under veckoslutet, eftersom onsdagens lågtryck bjuder på busväder i de flesta delarna av landet.

– Början och slutet av veckan bjuder på det bästa semestervädret, från onsdag till fredag ​​kan det vara ganska stormigt, sammanfattar Koskela.

Det här är en omarbetad artikel baserad på Yle Uutisets "Koululaisten syyslomaviikko on paikoin sään puolesta talviloma – Lapissa reiluja yöpakkasia, lumi voi vierailla myös maan keskiosissa" skriven av Kaisa Uusitalo. Översättningen är gjord av Emil Friman.