Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Folkhögskoleåret för läropliktiga rymmer mycket konst och kreativitet på VNF i Karis

Från 2021
ungdomar i skolklass
Bildtext De läropliktiga eleverna studerar tillsammans med äldre elever inom samma ämne. Här funderar man på hur man kan påverka och höras.
Bild: Monica Slotte / Yle

Från och med hösten 2021 är det möjligt för läropliktiga ungdomar att avlägga både obligatoriska studier och konstämnen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis. Nu studerar nio elever olika konstgrenar inom studieprogrammen Create och Perform.

Den som omfattas av den utvidgade läroplikten kommer ofta direkt från grundskolan. Unga i 16-årsåldern kan känna att de behöver tilläggstid för att tänka på framtida studier vid gymnasium eller yrkesutbildning och då kan folkhögskoleåret vara ett bra alternativ.

På VNF kan man studera Konst & Design på linjen Create. Utöver konstämnen innehåller året allmänbildande ämnen som fyller kraven för läroplikten.

För den läropliktiga är studierna är avgiftsfria. Man har också möjlighet att bo på skolans internat utan kostnad och måltider ingår.

Ungdomlig energi och iver

Rektor Henrik Grönroos är mycket nöjd med hur det nya alternativet för läropliktiga har kommit i gång i höst.

– Det har visat sig att det passar väldigt bra med läropliktiga studerande på skolan. När vi för ungefär ett år sedan bestämde oss för att jepp, vi ger oss med i leken med att ha läropliktiga på folkhögskolans fria bildningslinjer så kan vi ju nu efteråt konstatera att vi hade en ganska liten idé om vad vi gav oss in på. Allt var så jättenytt, hur ska det fungera i praktiken? Vi insåg snabbt att det inte fanns någon färdig lösning utan att vi fick skapa den helt själv, förklarar Grönroos.

personer målar vägg och en står framför
Bildtext Rektor Henrik Grönroos i pausrummet som får en ansiktslyftning. Helmi och Jennifer från Create-programmet målar.
Bild: Monica Slotte / Yle

VNF har öppnat upp konstlinjen Create och scenkonstlinjen Perform för läropliktiga. Det har funnits ett stort intresse och man har nio läropliktiga på linjerna; åtta på Create och en på Perform.

De läropliktiga eleverna deltar huvudsakligen i den ordinarie undervisningen med äldre elever. Det finns vissa moduler och kurser som är obligatoriska för läropliktiga, vilket gör att de har fler veckotimmar undervisning än övriga studerande.

– Det var vi också fundersamma till, hur kommer de läropliktiga konsteleverna att ställa sig till att ha matematik fredag morgon? Men det har gått bra och de har funnit sig till rätta. Vi är ju också måna om att all den undervisning de får här ska kännas relevant för dem. Hittills får väl den stolta rektorn säga att vi lyckats för frånvaron har inte varit på en hög nivå.

VNF är den folkhögskola som har mest läropliktiga i Svenskfinland men det finns läropliktiga studerande också på andra folkhögskolor runtom i landet, totalt kring 500 studerande.

För många fortsätter läroplikten också efter året på Västra Nylands folkhögskola. Rektor Henrik Grönroos bedömning är att studerandena sedan sannolikt kommer att söka sig vidare till gymnasier eller yrkesutbildningar.

VNF har ett ansvar för att förbereda eleven för fortsatta studier. Ansvaret tar slut då den läropliktige har kommit in på en ny skola.

Vad tillför de läropliktiga folkhögskolan då?

– Ungdomlig energi och en iver. Och nio elever som vi annars inte skulle ha haft, konstaterar Henrik Grönroos.

Trygghet och konstnärlig frihet

Anna Härmälä undervisar i konst vid VNF medan Nina Nordström, som också är klassföreståndare, undervisar i bland annat film.

De har fått forma innehållet i undervisningen utifrån de relativt fria direktiv som finns för de läropliktiga.

två kvinnor framför hus
Bildtext Lärarna Anna Härmälä och Nina Nordström har planerat de läropliktigas undervisning i konstämnen.
Bild: Monica Slotte / Yle

– Det har kommit i gång jättejättebra, bättre än jag vågat hoppas på eller förvänta mig. Eleverna är helt ljuvliga – intelligenta, smarta, roliga, och vi trivs bra ihop, konstaterar Nina Nordström.

Anna Härmälä instämmer. Hon har jobbat som linjeledare för konsteleverna i tio år.

– Jag tänkte först att är det här ett hot eller en möjlighet, att få de här unga studerandena hit? Jag tycker att du Nina och jag har jobbat bra ihop för att få den här helheten att fungera på Create-linjen, säger Anna och tillägger att Nina fungerar som ett tryggt ankare för de läropliktiga eleverna när det behövs.

Upplägget för konststudierna ändrades för några år sedan så att de separata inriktningarna för foto, konst och grafisk sammanfördes till en helhet, Create. Eleverna kan välja olika kurser, som räcker ungefär tre veckor per modul.

– Så egentligen var det inte så svårt att få in de läropliktiga i programmet, när vi väl förstod vad Undervisningsministeriets plan gick ut på, säger Anna Härmälä.

– Det är inte så tydligt vad exakt innehållet ska vara. Där har vi fått använda vår egen konstnärliga frihet för att skapa ett konstnärligt innehåll av de ganska lösa grunder som fanns i planen, förklarar Nina Nordström.

skiss av ansikten i konstklass
Bildtext Inom ramen för studielinjen Create kan man pröva på många olika uttryckssätt.
Bild: Monica Slotte / Yle

Färglära, åsikter och fonter

Konstläraren Anna Härmälä säger att mycket av det som ska finnas med i undervisningen för de läropliktiga redan behandlas i konsten på olika sätt, till exempel medborgaraktivitet.

För att anpassa temat för studierna tar man nu kanske några steg till i en mer teoretisk riktning.

– Modulen Aktivt medborgarskap handlar om att man ska lära sig bli en aktiv medlem av samhället, på något vis. Vi har funderat mycket på olika sätt att påverka och kommit till att ett sätt är att visa sin åsikt. Man kan till exempel föra fram sitt budskap via affischer, förklarar Nina Nordström.

Nu designar man affischer och talar även om bildkomposition, färglära och fonter. Men mest av allt om budskap, vad man vill påverka, varför och hur.

teckning i skolklass
Bild: Monica Slotte / Yle

– Det finns helt tydligt ungdomar som behöver en liten paus innan de fortsätter med sina gymnasiestudier. Det borde bli mer accepterat så att vi inte automatiskt blir alternativet för ”dem som inte klarar sig”, säger Anna Härmälä.

Nina Nordström säger att en del av ungdomarna har en tydlig vision om vart de vill söka sig i framtiden och nu håller ett mellanår i sin utbildning. Men det finns också de som inte vet vad de vill satsa på.

– Egentligen är vårt mål att hitta det som kan vara deras nästa ställe, där de trivs och där de kan fortsätta sin utbildning. Men vi kan ju ha andra mål på andra plan också, att de ska hitta sin plats i samhället. Att de ska må bra, ha det roligt, få vänner. Känna sig trygga här, och i samhället, säger Nordström.

Bred palett med konstämnen

Anna Härmälä lyfter fram möjligheten för studerandena att på skolan bekanta sig med flera olika sorters konst- och designämnen. Man undervisar i allt från silversmide och keramik till grafisk design och Adobe bildprogram, oljemålning och akvarell samt foto, film och manusarbete.

– Det är en otroligt fin chans att få pröva på olika saker, för att se vad man gillar och trivs med. Jag önskar jag själv hade haft den möjligheten då jag var villrådig efter gymnasiet, säger Nina Nordström.

– Styrkan i upplägget med många olika lärare är att eleverna får träffa många slags konstnärer. De kan se att det finns olika sätt att göra saker på. De lär sig av olika människor, av deras liv och deras konst. Speciellt gruppen med läropliktiga får på det sättet många förebilder och exempel på vuxna, säger Anna Härmälä.

person med långt hår och glasögon sitter på en bänk
Bildtext Gabi Lindström dansar på linjen Perform.
Bild: Monica Slotte / Yle

16-åriga Gabi Lindström är den enda läropliktiga eleven som studerar dans på Perform-linjen. Redan ett par månader in på den första terminen känner hen att hen trivs och har lärt sig mycket.

– Det är nytt, men jätteroligt att studera här och lära känna andra.

Gabis dröm är att bli en artist som både sjunger och dansar, som får stå på scen och resa världen runt. Gabi vill som transperson också visa att man får vara på olika sätt men ändå kunna jobba med det här.

person dansar på mörk scen med belysning
Bildtext Gabi Lindström trivs som läropliktig studerande på VNF.
Bild: Chris Senn

– Det man vill satsa på det ska man satsa på. För mig är det dans, konst och rörelse. Och att bli större och modigare inom det.

Gabi Lindström kommer från Thailand, men har vuxit upp i Dragsfjärd på Kimitoön. Det var i Thailand som dansintresset föddes och hen började dansa som 3-åring.

Parodi på plansch

Jämnåriga Freja Kauranen studerar som läropliktig på Create-linjen. Hon säger att det är intressant eftersom upplägget är helt nytt.

– Man blir något av en provkanin för olika sätt att lära sig saker.

Freja har gjort en affisch på ”fingelska” på temat aktivt medborgarskap, ”bii häpi.”

flicka i skolklass med affisch
Bildtext Freja Kauranen har ritat en parodisk affisch.
Bild: Monica Slotte / Yle

– Det är en parodi på vår kulturs idé om att man alltid ska vara glad.

Freja Kauranen tror att hon gärna vill arbeta med konst också i framtiden, åtminstone delvis.

– Jag hoppas att jag ska kunna göra många olika jobb då jag blir vuxen. Jag vill gärna ha många olika alternativ och det här kommer definitivt att vara ett av dem.

Hon säger att de äldre studerandena på VNF har varit mycket välkomnande.

– Man har en väldigt bra anda här. Det är roliga människor och alla accepterar alla. Vi bollar idéer med lärarna och med varandra och får nya idéer, säger Freja Kauranen.

Diskussion om artikeln