Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Bidens stora klimatambitioner i vågskålen efter motstånd från egen senator – åker Biden till FN:s klimatmöte tomhänt?

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 13:23.
Michael Gerrard, professor of practice, miljöjurist och klimatexpert vid Columbiaunivesritetet i New York.
Bildtext De viktigaste klimatbesluten fattas inte på FN-möten utan i de största utsläppsländernas städer, säger klimatexpertern Michael Gerrard vid Columbiauniversitetet i New York.
Bild: Ville Hupa/YLE

Klimatförespråkare hade stora förväntningar när Joe Biden inledde sitt presidentskap med det mest ambitiösa klimatprogrammet i USA:s historia. Men nu har Biden allt större problem med att få sitt eget parti att sluta upp bakom planerna.

Bidens mål är att halvera landets klimatutsläpp fram till år 2030 jämfört med nivåerna år 2005.

Merparten av planerna ingår i två jättepaket som kongressen förhandlat om i månader. De innehåller också stora satsningar på infrastruktur, familjepolitik och hälsovård.

– Paketen löser inte allt, men om de godkänns skulle de föra USA en god bit på vägen att uppnå sina klimatmål, säger Michael Gerrard.

Gerrard är arbetslivsprofessor i miljöjuridik vid Columbiauniversitetet i New York och en ofta anlitad expert på klimatfrågornas juridiska och politiska aspekter.

West Virginia-senatorn Joe Manchin ger tummen ner för grön el – ny kalldusch för Biden

Men nu överskuggas Bidens klimatagenda av allt större frågetecken.

Demokraterna har en hårfin majoritet i kongressens båda kammare och därför kan republikanerna inte hindra lagförslagen från att passera.

Men demokraternas interna meningsskiljaktigheter har skapat stora frågetecken runt planerna. 

För att driva igenom paketen måste partiet ha samtliga 50 demokratiska senatorer med sig.

De flesta demokrater står bakom Bidens agenda, medan enskilda mer högerinriktade demokrater anser att den är för kostsam.

Den största motståndaren är senatorn Joe Manchin från West Virginia, en konservativ delstat där kolindustrin länge varit viktig.

Joe Manchin, demokratisk senator från West Virginia.
Bildtext West Virginia-senatorn Joe Manchins motstånd hotar stjälpa Joe Bidens klimatagenda.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under veckoslutet meddelade Manchin att han inte tänker stödja den kanske viktigaste delen i Bidens klimatagenda, en storsatsning på grönare elproduktion inom trafik och industri.

Både klimatexperter och demokraternas vänsterfalang ser den så kallade Clean Energy Plan-biten som den absoluta kärnan i hela klimatprogrammet.

Manchins senaste besked gör att Bidens klimatagenda nu riskerar att urvattnas rejält eller till och med kollapsa.

Nu uppges partiet i stället överväga en koldioxidskatt. Det vore ett politiskt känsligt förslag som skulle provocera fram starkt motstånd från industrilobbyn.

Klockan tickar eftersom demokraterna löper risk att förlora sin majoritet i kongressen i nästa års mellanårsval.

Expert: Republikanska partiets motstånd största enskilda hindret för USA:s klimatsatsningar 

Om lagförslagen bakom jättepaketen kollapsar har Joe Biden betydligt färre verktyg till sitt förfogande för att nå en helomvändning i USA:s klimatpolitik, säger Michael Gerrard.

– Biden kan utnyttja vissa federala lagar för att att minska till exempel trafikutsläpp, men det räcker inte för att nå klimatmålen.

En annan möjlighet är att bygga ut vindkraften och solenergin.

– Det finns en massa statsägd mark som kan användas till solenergi och vindkraft. Även om biljonpaketen skulle kollapsa så kan staten göra mycket för att uppmuntra investeringar

Den största enskilda orsaken till att USA inte lyckats anamma en mer ambitiös klimatpolitik har dock att göra med det nästan totala ointresset bland republikaner att bekämpa klimatförändringen, menar Gerrard.

– Det finns en växande misstro till vetenskap och forskning från det republikanska partiet. Det handlar inte bara om klimatfrågan utan också om attityderna till pandemin och vaccinationer.

Bidens och USA:s trovärdighet i den globala klimatkampen står på spel

För Joe Biden är klimatambitionerna inte bara ett inrikespolitiskt huvudbry. 

Nedräkningen till det stora FN-mötet i Glasgow pågår för fullt. Utan konkreta klimatresultat att visa upp vid mötet riskerar Bidens löfte om att USA ska leda den globala kampen mot klimatförändringen att tappa i trovärdighet.

– Hur det går för Bidens jättesatsningar inverkar stort på hur stort inflytande han kan ha i Glasgow, säger Gerrard.

Men FN-mötenas betydelse ska inte heller överskattas, menar Gerrard.

– De viktigaste besluten beträffande klimatförändringen fattas inte på internationella FN-konferensen utan i de stora utsläppsländernas huvudstäder. Det vill säga i Washington, Peking, Moskva, Tokyo, London och Paris.

Därför kan de följande veckorna i Washington ha en stor betydelse för vilken riktning den globala klimatkampen tar under de kommande åren.