Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morgonkollen: Joe Bidens ambitiösa klimatpaket är hotat, Facebook vill skapa metaversum – och tre andra nyheter för den här morgonen

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 07:37.
Joe Biden sitter vid ett bord med händerna framför ansiktet och en orolig min.
Bildtext President Bidens ambitiösa klimatpaket är hotat.
Bild: Sarahbeth Maney / EPA

God morgon! Här är några nyheter att inleda veckan med.

Motigt för Joe Bidens klimatambitioner i USA

I USA hade klimatförespråkare stora förväntningar när Joe Biden inledde sitt presidentskap med det mest ambitiösa klimatprogrammet i USA:s historia.

Bidens mål är att halvera landets klimatutsläpp fram till år 2030 jämfört med nivåerna år 2005, men nu har presidenten allt större problem med att få sitt eget parti att sluta upp bakom planerna.

Enskilda mer högerinriktade senatorer inom demokraterna ställer sig på tvären - och Biden behöver stöd av samtliga sina senatorer.

Samtidigt närmar sig FN:s klimatmöte i Glasgow i november. Hur det går för Bidens klimatpaket har en stor betydelse för vilken riktning den globala klimatkampen tar under de kommande åren.

Facebook vill skapa "metaversum" – planerar 10 000 anställningar i Europa

Den sociala mediejätten Facebook planerar att anställa 10 000 personer i EU-området.

Målet är att bygga ett så kallat metaversum, en populär tanke hos de ledande teknologijättarna.

Ett metaversum innebär framtidens internet som baserar sig på virtuell verklighet, med utsuddade gränser mellan den fysiska och den digitala världen.

"Det finns många fördelar med EU-området som gör det till ett intressant investeringsmål för teknologiföretag – det är en stor konsumentmarknad, här finns toppuniversitet och framför allt kunnig arbetskraft", motiverar bolaget beslutet att satsa på Europa.

Människor fotograferar det digitala konstverket Machine Hallucination Space: Metaverse Lot 1, av Refik Anadol.
Bildtext Besökare fotograferar det digitala konstverket Machine Hallucination Space: Metaverse Lot 1, på mässan för digital konst i Hongkong i oktober.
Bild: Jerome Favre / EPA

Utmanare till Orbán utsedd i Ungern

Den ungerska oppositionen har utsett en utmanare till den regerande premiärministern Viktor Orbán.

Sex oppositionspartier har i två primärvalsomgångar röstat fram en gemensam kandidat - och nu står det klart att borgmästaren Péter Márki-Zay har vunnit valet och blir oppositionens huvudkandidat i parlamentsvalet i april nästa år.

49-årige Márki-Zay är borgmästare i en småstad i södra Ungern. Han är praktiserande katolik och anses tillhöra den konservativa delen av oppositionen, men hoppas på att kunna locka till sig också vänsterflygelns röster.

49-årige Péter Márki-Zay, konservativ borgmästare för staden Hódmezővásárhely i södra Ungern. Den här bilden togs under ett kampanjmöte i huvudstaden Budapest den 10 oktober.
Bildtext Péter Márki-Zay utmanar premiärminister Viktor Orbán.
Bild: AFP / Lehtikuva

Alla är inte överens om samernas status och rättigheter

De föreslagna ändringarna i sametingslagen intresserade många då betänkandet var ute på remiss.

Diskussionen om vem som ska få rösta och ställa upp i sametingsvalet och gruppidentifikationen går het inför behandlingen.

I maj föreslog en kommitté som berett ändringarna att förutsättningarna för upptagning i vallängden för Sametinget förnyas och att vallängden upprättas på nytt.

Den som är upptagen i vallängden har rätt att rösta och ställa upp som kandidat i valet till Sametinget.

Frågan ska behandlas ännu i höst.

Sametingets första möte. Ordförande Tuomas Aslak Juuso längst fram på bilden.
Bildtext Sametinget är samernas organ för självbestämmanderätt.
Bild: Sámediggi | Saamelaiskäräjät

Finska minkar ska coronavaccineras – men inte förrän i december

Finland är det första landet i Europa som fått lov att börja vaccinera pälsdjur mot coronaviruset, men det dröjer ännu till slutet av året innan vaccineringarna inleds.

Det finländska coronavirusvaccinet FurcoVac som är utvecklat för pälsdjur fick grönt ljus tidigare i höst, men än så länge väntar man med vaccineringarna.

– Planen är att vaccineringarna börjar efter pälsningstiden, det vill säga i slutet av året eller i början av nästa år, säger Jussi Peura, forskningschef på Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund Fifur.

Vaccinet har testats både i laboratorier i Helsingfors och på minkar i Mellersta Österbotten.

En vit mink tittar nyfiket in i kameran bakom ett galler.
Bildtext Minkarna kommer att få två doser av vaccinet.
Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Vädret

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet och och på många håll regn, lokalt även snöblandat regn. I kväll i väster klarare och uppehåll. I landets norra del mulet och på många håll regn eller snöblandat regn, i Lappland även snöfall.

Dagens högsta temperatur är 3-7 plusgrader, i norr är det mellan +3 och -4 grader.