Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ungerska oppositionen har utsett en utmanare till Viktor Orbán – sex partier röstade fram Péter Márki-Zay

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 07:52.
49-årige Péter Márki-Zay, konservativ borgmästare för staden Hódmezővásárhely i södra Ungern. Den här bilden togs under ett kampanjmöte i huvudstaden Budapest den 10 oktober.
Bildtext 49-årige Péter Márki-Zay, konservativ borgmästare för staden Hódmezővásárhely i södra Ungern. Den här bilden togs under ett kampanjmöte i huvudstaden Budapest den 10 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

För första gången har de sex viktigaste oppositionspartierna i Ungern enats om en huvudkandidat som ska ställas mot den regerande premiärministern Viktor Orbán i parlamentsvalet i april nästa år. Den 49-årige borgmästaren Péter Márki-Zay är praktiserande katolik och anses tillhöra den konservativa delen av oppositionen, men hoppas kunna locka till sig också vänsterns röster.

Över 660 000 oppositionsanhängare deltog i den andra omgången av de sex oppositionspartiernas primärval på söndagen. Den oberoende, konservativa oppositionspolitikern Péter Márki-Zay fick 57 procent av rösterna.

Hans motkandidat vänsterpolitikern Klára Dobrev, som är ledamot i Europaparlamentet och tillhör Demokratiska koalitionspartiet, fick 43 procent av rösterna. Hon erkände sin förlust och lovade stödja Márki-Zay "från och med nu". Det trots att tongångarna under valkampanjen varit rätt tuffa och uppslitande.

Enligt en del bedömare förlorade Klára Dobrevs valet främst på grund av sin man, Ungerns tidigare premiärminister Ferenc Gyurcsány, som fått en hel del kritik. Den här bilden på Dobrev togs under en presskonferens i Budapest den 6 oktober.
Bildtext Enligt en del bedömare förlorade Klára Dobrevs valet främst på grund av sin man, Ungerns tidigare premiärminister Ferenc Gyurcsány, som varit omstridd.
Bild: AFP / Lehtikuva

Konservativ sjubarnsfar vill besegra Orbáns "korrupta diktatur"

Enligt opinionsmätningar har Márki-Zay bättre möjligheter att besegra Orbán än vad Dobrev skulle ha haft.

Márki-Zay är borgmästare i småstaden Hódmezővásárhely, i södra Ungern. Han är sjubarnsfar och praktiserande katolik. Han beskriver sig själv som en konservativ kristen, men anser sig kunna locka också röster från vänstern och från besvikna anhängare till Orbáns nationalkonservativa Fidesz-parti.

Márki-Zay är en ekonom och ingenjör som bott i USA och Kanada i fem år. Han väckte nationell uppmärksamhet då han lyckades vinna bormästarvalet i Hódmezővásárhely 2018, trots att trakten domineras av Fidesz och trots att den partilöse Márki-Zay ansågs vara en total "outsider".

– Vi vill ha ett nytt, renare, ärligt Ungern, inte bara byta ut Orbán eller hans parti, sa Márki-Zay efter att hans seger klarnat sent på söndag kväll.

Viktor Orbán verkar nu ha fått en utmanare som han inte hade velat ha. Här måste han ta skydd av ett paraply under ett möte i Ljubljana den 6 oktober.
Bildtext Viktor Orbán verkar nu ha fått en utmanare som han inte hade velat ha.
Bild: AFP / Lehtikuva

Márki-Zay lovade att samarbeta med hela oppositionen mot Orbáns "korrupta diktatur".

Nyhetsbyrån AFP har talat med analytikern Robert Lazlo som anser att Márki-Zay är den utmanare som Fidesz och Orbán inte hade önskat sig.

– Han (Márki-Zay) verkar kunna attrahera nya väljare som inte ännu beslutat sig, utan att ändå skrämma bort liberala vänsterväljare. Fidesz måste nu skriva om sin kampanjstrategi, säger Lazlo.

Källor: AFP, AP