Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook planerar anställa 10 000 i Europa för att bygga "metaversum"

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 07:10.
Ett sammelsurium av människor och bilder på en mässa för digital konst.
Bildtext Metaversum beskrivs som ett utrymme där gränserna mellan det fysiska och det digitala suddas ut. Refik Anadols konstverk Machine Hallucinations Space: Metaverse ställdes ut på mässan för digital konst i Hongkong i oktober.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Den sociala mediejätten Facebook planerar att anställa 10 000 personer på EU-området, meddelar bolaget. Målet är att bygga ett så kallat metaversum, en populär tanke hos de ledande teknologijättarna.

Ett metaversum innebär framtidens internet som baserar sig på virtuell verklighet, med utsuddade gränser mellan den fysiska och den digitala världen.

"Metaversum har potential att ge oss nya kreativa, sociala och ekonomiska möjligheter och européerna är i nyckelroll från första början", skriver Facebook i ett blogginlägg.

"Det finns många fördelar med EU-området som gör det till ett intressant investeringsmål för teknologiföretag – det är en stor konsumentmarknad, här finns toppuniversitet och framför allt kunnig arbetskraft", motiverar bolaget beslutet att satsa på Europa.

Mark Zuckerberg håller ett föredrag framför en blå bakgrund med några appsymboler som projiceras.
Bildtext Facebookchefen Mark Zuckerberg har redan länge visat intresse för att skapa ett så kallat metaversum.

Enligt Facebook kommer bolaget att anställa bland annat "specialiserade ingenjörer", men gav i övrigt inte någon mer detaljerad information om hurdana anställningar man kommer att göra.

Turbulent tid för bolaget – men metaversum har funnits i tankarna redan länge

Facebook har skakats av många motgångar under den senaste tiden, inklusive ett ovanligt långt världsomfattande avbrott i början av oktober, där både Facebook, Instagram och Whatsapp låg nere i flera timmar.

Bolaget har också fått utstå en kritikstorm efter att den tidigare anställda Frances Haugen läckte tiotusentals sidor av Facebooks egna interna studier. Dokumenten visade att Facebook var medvetna om att bolagets tjänster är skadliga för unga, och att bolaget sprider och förstärker hat och desinformation.

Facebooks verkställande direktör Mark Zuckerberg har redan länge talat för ett metaversum. I juli sa Zuckerberg att Facebook kommer att genomgå en förvandling från ett socialt mediebolag till ett metaversumsbolag under de kommande fem åren.

kvinna med vr-mask
Bildtext Facebook och andra teknologijättar vill fortsätta utveckla den virtuella verkligheten.

År 2014 köpte Facebook bolaget Oculus, som tillverkar glasögon för virtuell verklighet. Sedan dess har bolaget utvecklat den digitala världen Horizon, där människor kan umgås med hjälp av VR-teknologi.

Facebook är inte den enda teknologijätten som intresserar sig för ett metaversum. Bland annat Epic Games, som skapat det populära spelet Fortnite, meddelade tidigare i år att man satsar en miljard dollar på bland annat sin vision av ett metaversum.

Facebook påpekar ändå i sitt blogginlägg att metaversum inte kommer att ägas och styras av ett enskilt bolag. Öppenhet och interoperabilitet kommer att vara de viktigaste egenskaperna, precis som med internet, konstaterar Facebook.