Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skratt och svett är Sledgehammer Ladies motto - hobbylaget från Västnyland gillar ishockey

Från 2021
Lagbild på Sledgehammer Ladies.
Bildtext Sledgehammer Ladies samlade i ett lagporträtt efter en turnering. Trötta, men glada tjejer på isen.
Bild: Marica Mannström

Det västnyländska hobbylaget Sledgehammer Ladies spelar ishockey för att det är kul. Lagets motto är beskrivande för ändamålet laget har: Skratt och svett. I laget spelar ett tjugotal tjejer och åldersgaffeln är bred, den yngsta spelaren är 18, den äldsta har fyllt 59 år.

– Det fungerar jättebra trots de stora ålderskillnaderna. Alla är ju med för att ha roligt och tillämpa mottot ”Skratt och svett”. Ingen behöver känna sig annorlunda i laget, säger Petra Karjalainen.

Sledgehammer Ladies grundades år 2012 och har sedan dess spelat vänskapsmatcher och deltagit i flera turneringar. Turneringen tjejerna minns bäst är då laget för ett antal år sedan gästade Förenade Arabemiraternas huvudstad Abu Dhabi för att spela ishockey.

Turnering på trettondagen

Laget arrangerar årligen en turnering som spelas i hemmahallen i Karis på trettondagen. I år inhiberades turneringen på grund av coronapandemin, men år 2022 blir turneringen definitivt av.

– Sex lag brukar delta i turneringen, så det blir ishockey hela dagen på trettondagen. Lagen som deltar brukar komma från huvudstadsregionen, berättar Jenni Möller som är målvakt i laget.

Tre personer står på rad.
Bildtext Jenni Möller är målvakt, Petra Karjalainen och Linda Gustafsson spelar som anfallare i Sledgehammer Ladies.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Målvakten har sin position given, även om Möller säger att hon också kan spela back eller egentligen vilken position som helst.

Petra Karjalainen spelar anfallare till höger i banan och säger att det var väldigt lätt för henne att bli en del av gänget, då hon anslöt sig till Sledgehammer Ladies för drygt tre år sedan.

– Jag kände mig genast jättevälkommen i laget och vi blir aldrig uppdelade i grupper, som till exempel ”ni äldre” eller ”ni nya”. Och på isen ser man ingen skillnad vem som är äldre eller yngre, säger hon.

Spelpositionerna på banan är inte ristade i sten, fast alla nog vet sin position - åtminstone på ett ungefär.

– Vi har kanske inte riktigt klara positioner i laget, men vi försöker öva på träningarna så vi sedan vet på matcherna var vi ska vara, säger Karjalainen.

Linda spelar center

Linda Gustafsson är rätt säker på sin sak då hon säger att hon spelar center.

– Positionen är inte helt spikad, men oftast spelar jag center.

För henne började ishockeyhobbyn på ett intressant vis.

– Jag läste att det här laget skulle börja och min pojkvän var väldigt intresserad av ishockey. Och lite för att retas med honom så gick jag med.

– Han hade alltid velat spela ishockey men inte fått chansen. Så då tänkte jag att nu ska jag börja, skrattar Gustafsson.


Tekning pågår i en ishockeymatch.
Bildtext Sledgehammer Ladies spelar endast vänskapsmatcher.
Bild: Marica Mannström


I Sledgehammer Ladies tas spelandet inte på allra största allvar och tjejerna ser gärna att nya spelare kommer med i deras glada gäng.

– Vi tränar på måndagar i Raseborgs ishall i Karis och om någon är intresserad är det bara att komma med. Man behöver inte ha egen utrustning för vi har utrustning som man får låna, säger Petra Karjalainen.

– Känner man sig osäker kan man komma och prova först några gånger. De som har gjort så har nog fortsatt med oss, säger Jenni Möller.

Tillämpade regler

I hobbyishockey tillämpas lite andra regler än då ishockey spelas mera på allvar. Perioderna är kortare, 15 min, och så är tacklingar och slagskott förbjudna.

Ingen av tjejerna saknar tacklingar eller slagskott.

– Jag är en ganska liten spelare så jag saknar nog inte tacklingarna, säger Linda Gustafsson.

Petra Karjalainen har heller inget behov av att skjuta slagskott.

– Jag hör ju till de lite äldre spelarna och kan inte ens skjuta slagskott. Annars också far ju puckarna ibland lite i fel riktning då vi skjuter, skrattar hon.

Och för att allting ska löpa bra på träningar och matcher har Sledgehammer Ladies numera en tränare. Hon heter Minni Lehtopelto och har spelat flera säsonger i damligan. Lehtopelto har också några landskamper på sin meritlista.

Här kan du höra hela intervjun: