Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Premiärminister Pedro Sánchez vill att prostitution förbjuds i Spanien

Från 2021
Kvinna vid ett plakat
Bildtext Plakat under den Internationella kvinnodagen i Pamplona, Spanien. Demonstration mot bland annat könsrelaterat våld och prostitution.
Bild: Elsa A Bravo/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Premiärminister Sánchez lade fram sitt förslag då han avslutade socialistpartiets kongress i Valencia. Enligt honom handlar prostitution om att kvinnor "förslavas".

Prostitutionen är oreglerad i Spanien, och en person som frivilligt erbjuder sexuella tjänster mot betalning straffas inte så länge det inte sker på allmänna platser.

Det finns ett stort antal bordeller runt om i landet. Många av dem är verksamma som hotell.

Däremot är sutenörsverksamhet olagligt, och all slags förmedling mellan potentiella kunder och sexarbetare är förbjudet.

Prostitution avkriminaliserades i Spanien år 1995. Sexindustrin i Spanien har utvecklats kraftigt sedan avkriminaliseringen. Uppskattningsvis 300 000 kvinnor arbetar som prostituerade.

År 2011 visade en FN-rapport att Spanien är det tredje största centret för prostitution i världen, efter Thailand och Puerto Rico.

"Kvinnor förslavas"

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez föreslog i går, söndag, att prostitution förbjuds i Spanien.

Sánchez lade fram sitt förslag då han avslutade socialistpartiets kongress i Valencia, men gick inte in på några detaljer.

Enligt honom handlar prostitution om att kvinnor "förslavas".

Spaiens premiärminister Pedro Sanchez talar till väljare i Madrid
Bildtext Spaniens premiärminister Pedro Sánchez talar till väljare i Madrid 2019.
Bild: EPA-EFE

År 2019 lovade socialistpartiet i sitt valmanifest att prostitution skulle förbjudas. Förslaget sågs då som partiets försök att locka till sig fler kvinnliga väljare.

I manifestet beskrevs prostitution som "en av de grymmaste sidorna av feminisering av fattigdom och en av de värsta formerna av våld mot kvinnor".

Trots att det förflutit två år sedan valet har inga förslag lagts fram i fråga om förbudet mot prostitution.

De som stöder Spaniens nuvarande system säger att kvinnor i sexbranschen har gagnats av många stora fördelar och att deras liv har blivit tryggare.

Många riskerar att bli utsatta för människohandel

Det som dock har vållat stora bekymmer under de senaste åren är den tilltagande risken för kvinnor att utsättas för människohandel – "trafficking"– och att den vägen tvingas in i sexbranschen.

År 2017 identifierade spansk polis 13 000 kvinnor i olika anti-trafficking-räder. I det sammanhanget framkom det att minst 80 procent av dessa kvinnor hade exploaterats mot sin vilja, via en tredje part.

Källor: AFP, BBC, El País