Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kaj Kunnas: "Jag önskar att Christoffer Strandberg skulle bli min danspartner"

Från 2021
Kaj Kunnas gör en hjärtsymbol med sina händer.
Bildtext Kaj Kunnas kännspaka röst har de flesta hört referera olika sportsammanhang.
Bild: Olli Koski / Yle

Varför vill Kaj Kunnas dansa med Christoffer Strandberg? Vad är han mest rädd för? Har han alltid velat bli sportjournalist? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till sportjournalisten Kaj Kunnas.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är sportjournalisten Kaj Kunnas.

Kaj Kunnas har alltid haft ett stort och brett sportintresse. Som ung utövade han flera olika idrotter och tittade på alla sportinslag på tv. Föga överraskande blev han sportjournalist och har haft en gedigen karriär. Kaj har bland annat refererat 15 OS och 24 ishockey-VM.

Kaj Kunnas har i denna serie fått frågor av skådespelaren Tuuli Heinonen, solisten Hannes Kett, innebandyspelaren My Kippilä, triathlonidrottaren Aino Luoma, musikern Markus Bergfors, skådespelaren Christoffer Strandberg, artisten Kevin Holmström, ishockeyspelaren Matilda Nilsson, fitnessidrottaren Dina Kaspi och artisten Sandra Långbacka.

Kevin Holmström
Bildtext Kevin Holmström är K:et i KAJ. För tillfället gör KAJ musikalen Botnia Paradise på Wasa Teater.
Bild: Kevin Holmström

Kevin Holmströms fråga: Var något annat yrke någonsin aktuellt eller skulle du alltid bli sportjournalist?

– När jag var 13 år arrangerades OS i Montreal och då gjorde jag mina första referat. På grund av tidsskillnaden barrikerade jag mig framför teven mitt i natten och refererade olika idrotter. Min mamma och pappa måste nog ha funderat om jag var den vassaste kniven i lådan när jag satt i vardagsrummet och pratade för mig själv. Drömmen att referera ett OS eller VM fanns alltså där från tidig ålder, men jag vågade aldrig tro på den fullt ut. Samma höst som jag blev klar med mina studier sökte jag ett jobb på Svenska Yle och resten är historia.

– Jag är filosofie magister i engelsk filologi och litteratur och tanken var att jag skulle bli lärare, men har inte en enda undervisningstimme i bagaget. Istället blev det många timmar i etern. Jag har nämligen hållit koll på antalet timmar och just nu har jag setts eller hörts i sammanlagt 7190 timmar. Det motsvarar nästan 300 dygn.

Christoffer Strandberg medverkar i premiäravsnittet av De Eurovisa 2019.
Bildtext Christoffer Strandberg vann Dansar med stjärnor 2019.
Bild: Barbro Ahlstedt

Christoffer Strandbergs fråga: Vad drömmer du om att få testa på?

– Det är en svår fråga att besvara, eftersom livet gett mig allt jag någonsin önskat. Men ett tv-program jag gärna skulle vilja medverka i igen är Dansar med stjärnor. När jag deltog i programmet blev jag femte, men Christoffer Strandberg vann ju det året han deltog. Jag skulle vilja delta igen, men den här gången utan lärare. Min partner skulle vara Christoffer och vi skulle ta hem vinsten. Jag hoppas det blir en säsong där tidigare vinnare får dansa med någon som inte vunnit.

Aino Luoma vilar under simpasset på 3 km.
Bildtext Aino Luoma är läkare och tävlar i triathlon.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Aino Luomas fråga: Vad är du rädd för?

– Jag drabbades av en hjärninfarkt 2016 och transporterades i ilfart till sjukhuset. Jag hade inte tänkt på döden innan den här händelsen men mitt i allt var slutet väldigt nära. I efterhand har jag insett att jag inte är rädd för döden, men nog att bli ett orörligt paket. Hjärtinfarkten kunde nämligen ha lett till att jag tynat bort i en säng.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Kaj om de gånger han gjort bort sig i livesändning, de roligaste sportögonblicken han varit med om och vilken sporthändelse genom tiderna han helst skulle vilja referera.

Kaj Kunnas: "Jag önskar att Christoffer Strandberg skulle bli min danspartner"

42:09