Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s tidigare utrikesminister Colin Powell död av komplikationer orsakade av covid-19

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 21:41.
Colin Powell.
Bildtext Colin Powell var USA:s utrikesminister 2001–2005.
Bild: ullstein bild - Public Address/ All Over Press

Colin Powell, utrikesminister i USA vid tiden för elfte september-attacken, har avlidit. Enligt hans familj hade han komplikationer orsakade av covid-19. Powell hade nedsatt immunförsvar eftersom han hade både cancer och Parkinsons sjukdom.

Colin Powell blev 84 år gammal.

"Vi har förlorat en anmärkningsvärd och kärleksfull make, far, farfar och en fantastisk amerikan", skriver familjen i ett meddelande som har lagts ut i sociala medier.

Enligt Powells familj hade han komplikationer orsakade av covid-19.

Peggy Cifrino, Colin Powells mångåriga stabschef, bekräftar för CNN att Powell både hade cancer och Parkinsons sjukdom, vilket medförde att han hade nedsatt immunförsvar. Cifrino bekräftade också att Powell tidigt coronavaccinerats och fick sin andra dos i februari.

Powell föddes i Harlem i New York City den 5 april 1937. Hans föräldrar var jamaikanska immigranter.

Han var en tidigare yrkesmilitär som bland annat tjänstgjorde i Vietnam. Han var fyrstjärnig general och deltog i flera militära uppdrag.

Efter Vietnamkriget fick han höga poster inom det militära, ofta i nära anslutning till landets ledning i Washington, D.C. Han var bland annat USA:s försvarschef 1989–1993.

Colin Powell den 18 juli 2011.
Bildtext Colin Powell blev 84 år gammal.
Bild: Kevin Dietsch / AOP

Senare jobbade han upp sig hela vägen till utrikesministersposten. Han var den första svarta utrikesministern i USA och vid den tiden innehade han den högsta posten som en afroamerikan någonsin hade haft.

Elfte september-attacken

CNN beskriver republikanen Powell också som en möjlig presidentkandidat under sina populäraste dagar. I början av 1990-talet, strax efter att han avslutat sin militära karriär, var han populär bland både demokrater och republikaner. Han meddelade senare att han stöder det republikanska partiet och förekom flera gånger i spekulationerna som en potentiell presidentkandidat inför valen.

Hans rykte tog ändå mycket stryk när det kom fram att han hade fört fram falska uppgifter för att motivera att USA går in i Irak 2003.

George W. Bush och Colin Powell.
Bildtext Colin Powell (till höger) jobbade som utrikesminister under de första fyra åren som George W. Bush (till vänster) var president.
Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Han kom ändå att jobba mycket nära president George W. Bush i egenskap av utrikesminister 2001–2005.

Det var då Powell också kom att få stor betydelse för USA, i och med terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Efter attacken hade Powell en viktig roll i att upprätthålla goda kontakter mellan USA och omvärlden, samt att samla internationella krafter i kampen mot terrorismen.

Började luta mer mot demokraterna

Precis som vid flera val tidigare var Powell, igen, en tänkbar kandidat i USA:s presidentval 2008. Den här gången hoppades många republikaner på att få se honom som vicepresidentkandidat, medan John McCain stod som presidentkandidat. Powell hade till och med bidragit med en ansenlig summa pengar till McCains kampanj.

Men det hela tog en drastisk vändning när Powell meddelade att han stöder demokraten Barack Obama i stället. Också i senare val gav han sitt stöd till demokraternas presidentkandidater Hillary Clinton (2016) och Joe Biden (2020) framför republikanernas kandidat Donald Trump.

När Powell slutade som utrikesminister och lämnade sitt mest aktiva yrkesverksamma liv bakom sig fortsatte han jobba som rådgivare. Han hade posten i riskkapitalbolaget Kleiner Perkins ända till sin död.

Colin Powells närmaste familj består av frun Alma Powell (de var gifta sedan 1962) och parets tre barn.

Colin Powell.
Bildtext General Powell.
Bild: Jerry Tavin/Everett Collection/All Over Press

Källor: AFP, Reuters, CNN

Artikeln uppdaterades kl. 21.40 med uppgifter om att Colin Powell led av både cancer och Parkinsons sjukdom.