Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett rött Finland på coronakartan oroar turismbranschen – men turister i Helsingfors är inte alls oroliga: "Trevligt att vara här!"

Från 2021
Finland blev rött på Europas coronakarta - turisterna låter sig ändå inte skrämmas - Spela upp på Arenan

Nu ska man inte längre resa till Finland enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, som böt den gula färgen till röd för Finlands del på coronakartan. På Visit Finland är man inte förvånad, men det är för tidigt att säga hur mycket "den femte vågen" kommer att påverka turismen.

På ECDC:s karta över coronaläget i Europa har Finland, med undantag av Åland, blivit ett helt och hållet "rött land". Den röda färgen betyder att coronaläget har försämrats så pass mycket att ECDC avråder från resor.

Den röda färgen förutsätter att det har påträffats 75–200 nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Minst fyra procent av alla test som tas ska också vara positiva.

Att Finland nu blivit ett "rött land" på kartan betyder att resande in i landet inte rekommenderas.

"Utvecklingen motsvarar vårt pessimistiska scenario"

Katarina Wakonen som är affärsanalytiker på centralen för turistfrämjande Visit Finland, säger att det är svårt att förutspå på vilket sätt turismen i Finland kommer att påverkas - men att det inte ser bra ut.

– Pandemins varianter för med sig en del osäkerhetsfaktorer vilket har försvagat möjligheterna att förutspå situationen. Den nuvarande utvecklingen motsvarar vårt pessimistiska scenario, säger hon.

Olaf och Katharina har rest i Litauen, Lettland och Estland och är nu en sväng i Finland - på vägen tillbaka till Tyskland.

– Vi är båda vaccinerade så endast barnen måste vara i karantän, säger Katharina.

– Vi är inte alls oroliga. Situationen verkar vara mycket bättre här än till exempel i Estland. Människor bär munskydd och vi har blivit ombedda att visa upp vårt covidintyg, säger Olaf.

En aldrig tidigare skådad framgång slutade som i en vägg

Även om det inte kommer nya restriktioner, kommer den försämrade sjukdomssituationen att ha en inverkan på konsumenternas och resenärernas allmänna förtroende och vidare på tidtabellen för turismens återhämtning. 

Innan pandemin fick Finlands turism ett uppsving. Nu är det bara ett minne blott. 

– Finlands turism levde en aldrig tidigare skådad framgångsperiod som i princip slutade abrupt i en snabbt fortskridande global pandemi, säger Wakonen från Visit Finland.

Under jubileumsåret för Finlands självständighet år 2017 växte turismen med 17 procent och Finland klarade av att hålla kvar utvecklingen också efteråt. Turismen utvecklades till en central katalysator för exporten av tjänster - då turismens andel steg till 16 procent. 

– Den finska turismen växte snabbare än i andra europeiska- och nordiska länder. Nu håller vi på att förlora vår ställning bland annat på grund av att vi har striktare restriktioner än i andra länder. Det här har en effekt på Finlands hela export av tjänster eftersom turismens andel växte sig så stor. 

Kommer väggen emot igen?

Det är också svårt i det här skedet att förutspå om den finska turismen kommer att stanna upp igen. Enligt Wakonen måste turismbranchen nu säkra den kommande vintersäsongen.

Det är enda sättet att överleva en femte våg av coronaepidemin i Finland.

– Resebranschen har kanske lidit mest av alla industribranscher. Det här kommer att ha långtgående effekter på resetjänsternas utbud och till exempel på att få kunnig arbetskraft. Samtidigt som vi lever i en tidsperiod av verksamhetsområdets digitalisering och strävan till hållbar turism, säger Wakonen.

Den röda färgen på ECDC:s karta kan alltså innebära att resandet från andra länder till Finland kan försvåras. Det lönar sig också att granska inreserestriktionerna för destinationen på förhand då man reser utomlands.