Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Som stödfamilj lär man sig att bli mindre självisk: "Vi har alla vuxit i den här rollen"

Från 2021
Som stödfamilj lär man sig att bli mindre självisk - "Vi har alla vuxit i den här rollen" - Spela upp på Arenan

Trettonåriga Wilma Nylund och hennes mamma Maria har redan i nio års tid fungerat som stödfamilj för en flicka som är i samma ålder. I praktiken betyder det att flickan bor hemma hos Nylunds ett veckoslut i månaden.

- Vi är en helt vanlig familj även om jag är ensamstående. När flickan kom var båda två små barn och idag är de tonåringar, berättar Maria Nylund.

Jag ville ha allt godis själv - nu är jag mindre självisk

― Wilma Nylund om att ha ett stödsyskon.

Wilma tycker också det är trevligt att ha fått en syster på det här sättet, även om det händer att de grälar.

- Då i början då hon kom ville jag inte dela med mig. Jag kanske inte riktigt visste vad det innebar och jag ville ha allt godis själv. Men nu är jag mindre självisk och det är jag glad för. Redan från början var det roligt att få någon att leka med.

Maria Nylund sitter vid sitt köksbord
Bildtext Maria Nylund är nöjd med att agera stödförälder.
Bild: Yle / Maud Stolpe

Visst har det varit en del gräl ibland, men vi har alla vuxit in i den här situationen

Maria Nylund ville ställa upp som stödförälder eftersom hon länge hade märkt att det finns många som behöver avlastning i sin vardag. På det här sättet fick Wilma ett syskon. Wilma har visserligen två halvsyskon, men de är ganska mycket äldre.

- Visst har det varit en del gräl ibland så som det är syskon emellan, men vi har alla vuxit i den här situationen och rollen så det har varit väldigt positivt.

Det mest givande med att ställa upp är att man känner sig behövd, tycker Maria Nylund. Visst finns det gånger då den egna orken kanske tryter, men sådana veckoslut behöver man inte göra något speciellt med barnen utan man kan bara vara hemma i lugn och ro.

I bästa fall kan man få en stödfamilj inom ett år, men en del får det aldrig

- De som får en stödfamilj har oftast har specialbehov eller är ensamstående, berättar socialarbetare Linnea Mattila.

Lättast är det för dem som har små barn utan allergier eller andra specialbehov. Men tyvärr blir det svårare ju äldre barnen är.

- Tyvärr finns det familjer som väntar på att få en stödfamilj i flera år och sedan kanske aldrig får det i och med att det inte hittas någon som kan ställa upp.

Linnea Mattila står i en lekpark
Bildtext Linnea Mattila skulle gärna se att fler kunde ställa upp som stödfamiljer.
Bild: Maud Stolpe/Yle

För att bli stödfamilj krävs inget speciellt, det räcker med att man är intresserad. Det kan vara familjer eller ensamstående eller vuxna utan egna barn. Också en vuxen under trettio år kan bli stödförälder. Det som behövs, kort och gott, är ett passande hem. Några krav på till exempel eget rum finns inte.

- Den som ställer upp får utbildning och en liten ersättning. Men tyvärr tycker många att det är för besvärligt att binda sig åtminstone för minst ett år och att det kostar för mycket tid och pengar.

"Vi ville bidra med något gott"

Pia Sidbäck, med man och två barn, fungerar också som stödfamilj i Åbo. De kände till en familj som behövde stöd och ville ställa upp för dem.

- Det som behövs är att man har tid och närvaro och att barnen får känna sig som en del av familjen i en helt vanlig familjevardag.

För Pia och hennes mans del skiljer det sig inte särskilt mycket från att ta hand om sina egna barn.

- Våra egna barn är i ungefär samma ålder, så är det som att ha lekkompisar som stannar över natten hos oss.

Pia Sidbäck säger att det ger dem själva mycket att de kan ställa upp.

- På det här sättet ser också våra barn att man kan öppna sitt hem och hjälpa andra, som kanske har större utmaningar i vardagen än man själv har.

Pia Sidbäck med sina barn i en lekpark
Bildtext Pia, Lykke och Leo Sidbäck har större familj en gång per månad.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Normalt går man via socialen, men i vårt fall kände vi till en familj som behövde avlastning och efter det kontaktade vi socialen. Innan vi blev stödfamilj diskuterade vi också med barnen som var med på noterna.

Från socialbyråns sida avslutas stödfamiljskapet då barnen blir myndiga, men Pia Sidbäck hoppas att hennes familj också efter det ska hålla kontakten och kunna vara en plats dit de kan vända sig.