Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Bygg en enkel solfångare och förbättra inneluften i sommarstugan eller förrådet – snickarmästaren Jeremy Crotts visar hur du gör

Från 2021
En man och en kvinna i medelåldern som sitter på en bänk och en pall på en svart altan.
Bildtext Elin Skagersten-Ström och snickarmästaren Jeremy Crotts monterade en solfångare på Strömsös bastu.
Bild: Matti Palmu / Yle

En liten solfångare kan vara bra att ha för att förbättra inneluften i små ouppvärmda byggnader. Är man lite händig kan man enkelt bygga en solfångare för några tior Snickarmästaren Jeremy Crotts visar hur man kan bygga en solfångare av ett återanvänt fönster.

När vårsolen börjar värma är risken stor att luften blir fuktig i byggnader som saknar uppvärmning. När temperaturen skiftar snabbt bildas kondens och den fuktiga luften kan i värsta fall skada byggnaden. Med hjälp av en liten solfångare kan man enkelt förbättra inomhusluften.

En medelålder kvinna och man står utanför en byggnad. Kvinnan håller i en isoleringsskiva och mannen håller i en fönsterbåge och en solcell med en liten datorfläkt.
Bildtext Det går bra att återanvända en datorfläkt och använda rester av isoleringsskivor när man bygger en solfångare. Elin Skagersten-Ström hjälpte Jeremy Crotts att bygga en solfångare på Strömsö.
Bild: Mikaela Forsman-Sten / Yle

– En sådan här solfångare fungerar så att när solen lyser värms luften i den upp. Solcellen driver en liten fläkt som blåser in den varma luften i byggnaden. Då börjar luften i byggnaden cirkulera och den fuktiga luften transporteras ut, säger Jeremy Crotts.

Han har byggt en solfångare till sin sommarstuga som inte mådde bra av den fuktiga inomhusluften. Nu är stugan mycket fräschare när han startar stugsäsongen på våren. Solfångaren hjälper till att vädra huset.

Här delar Jeremy Crotts med sig av sina tips på hur man kan bygga en enkel solfångare. Att bygga en solfångare själv kostar från ett par tior upp till 60, 70 euro. 

Du behöver:

  • fönsterbåge med glas (vi använde laminerat glas, ett tryggare alternativ om solfångaren placeras i närheten där många människor rör sig)

  • trälister

  • insektsnät

  • solcell (tillräckligt stark för att orka driva en liten fläkt)

  • liten fläkt, t.ex. datorfläkt (tysta fläktar kostar lite mera)

  • svart målarfärg (matt) eller “black wrap”

  • isoleringsskiva

  • vinkeljärn

  • fogmassa

  • ventilationsmuffar i metall, med packning

  • ventilationsrör

Gör så här:

1. Bygg på en ram på baksidan av fönsterbågen som följer yttermåtten. Solfångaren ska bli som en liten låda där luften värms upp inne i lådan. Den kan bli ca 10 cm djup.

Ett fönster som byggs om till solfångare.
Bild: Matti Palmu / Yle

2. Såga ur flera hål för luftinsläpp på det som ska bli solfångarens nedre kant.

3. Måla insidan av fönsterbågen och ramen mattsvart.

Ett gammalt fönster som byggs om till solfångare.
Bild: Matti Palmu / Yle

4. Stifta fast insektsnät över hålen.

Ett hål i en svart fönsterkarm, hålet är täckt med myggnät.
Bild: Matti Palmu / Yle

5. Gör ett lock av en isoleringsskiva till solfångaren. Mät upp så den passar precis i solfångaren.

6. Mät ut placeringen av fläkten och solcellen i isoleringsskivan. Fläkten och solcellen ska placeras i övre kanten.

En isoleringsskiva. På isoleringsskivan ligger ett vinkeljärn och en solcell.
Bild: Matti Palmu / Yle

7. Fäll in träklossar i isoleringsskivan för att lättare kunna fästa solcellen i skivan.

8. Skär upp ett hål för fläkten.

9. Måla isoleringsskivan matt svart eller limma fast black wrap på skivan. Om solcellen har en ljus ram, måla också den svart. Allt som finns inne i solfångaren ska vara så mörkt som möjligt.

10. Koppla ihop fläkten med solcellen och skruva fast solcellen ovanpå fläkten i isoleringsskivan.

En isoleringsskiva som målats svart. På isoleringsskivan är en solcell monterad.
Bild: Matti Palmu / Yle
En svartmålad isolerinsskiva med en fläkt och en solcell fastmonterad.
Bild: Matti Palmu / Yle

11. Fäst en ventilationsmuff över hålet där fläkten är placerad. Använda någon typ av fästmassa som fungerar för utomhusbruk för att fästa ventilationsmuffen. Solfångaren är klar för montering.

En ventialtionsmuff med packning som monterats på en isoleringsskiva. Innanför ventilationsmuffen sitter en liten fläkt.
Bild: Matti Palmu / Yle
Baksidan av en solfångare, som består av en isoleringsskiva med en ventilationsmuff.
Bild: Matti Palmu / Yle

Placera och montera på solsidan

Placera solfångaren på en södervägg där den får sol så stor del av dagen som möjligt. Solfångaren ska placeras så lågt som möjligt på väggen, men så den inte täcks av snö. Det är bra om den är lite skyddad av takfoten. 

Mät upp den plats där du vill montera solfångaren. Märk ut placeringen för röret på fasaden. Justera placeringen så du undviker spikar och skruvar. Försäkra dig om att hålet kommer på en lämplig plats på insidan.

Borra upp ett hål genom väggen från utsidan in. Hålet behöver ha samma dimension som ventilationsröret. Mät upp tjockleken på väggen och kapa till rätt längd på ventilationsröret.

En solfångare byggd av ett gammalt fönster, monterad på en yttervägg.
Bild: Matti Palmu / Yle

Placera ventilationsröret i väggen. Montera solfångaren så att ventilationsmuffen trycks in i ventilationsröret. Använd vinkeljärn för att montera solfångaren så är det enkelt att skruva bort den ifall den behöver städas eller underhållas.

Lägg insektsnät runt den andra ventilationsmuffen och tryck in den i ventilationsröret från insidan. 

Ett ventilationsrör med en fläkt i en vägg.
Bild: Matti Palmu / Yle

Om ventilationen inte är god i byggnaden är det bra att montera en ventil så långt från solfångaren som möjligt, gärna i hög höjd för att maximera luftcirkulationen. 

En stransbastu med ljusbeige fasad, svarta skjutdörrar och en grön dörr. Bastun har grästak. På fasaden finns en solfångare monterad.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk