Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lättare coronarestriktioner kan ha lett till ökad prostitution i Sverige: "Tendens till ökning under pandemin"

Från 2021
Uppdaterad 19.10.2021 08:10.
Man som tittar på porr på en dataskärm
Bildtext Den överlägset främsta arenan för kontakt, försäljning och köp av sex är internet.
Bild: MITRIMARUTA

Allt fler unga söker stöd efter att ha utsatts för sexuell exploatering i Sverige. Det finns en tendens till ökning av antalet som befinner sig i prostitution under pandemin, och det kan bero på andra länders hårda restriktioner.

Sedan 1996 har antalet personer som köper och säljer sex legat på ungefär samma nivå i Sverige. Men under coronapandemin har man sett tendenser till att antalet personer som befinner sig i prostitution har ökat.

– Det är en aktiv och potentiellt växande marknad och det finns såklart ekonomiska vinster att göra för de personer som ligger bakom, säger Anna Hall, lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Hon är en av forskarna bakom Jämställdhetsmyndighetens färska kartläggning om prostitution och människohandel.

Anna Hall tittar in i kameran och ler.
Bildtext Anna Hall talade på Jämställdhetsmyndighetens webbinarium om prostitution och människohandel i Sverige.
Bild: Göteborgs universitet

Anna Hall säger att det är svårt att bedöma om antalet faktiska personer som säljer sex har ökat, men det finns fler webbsidor och profiler som säljer sex än tidigare. År 2014 fanns det ett tiotal webbsidor som marknadsförde sexuella tjänster, i dag är de 32. Totalt marknadsförs sexuella tjänster via drygt 12 000 annonser på närmare 200 orter i Sverige.

Myndigheter har också sagt att de uppskattar att fler människor befinner sig i prostitution på grund av pandemin.

– Det förstås som ett resultat av en socioekonomisk utsatthet, att personer blivit av med andra sätt att försörja sig på, att man blivit fast i Sverige efter att andra länders gränser stängde ner eller att man kommit till Sverige för att andra länder har haft en hårdare lockdown, säger Hall.

Tidigare i år uppgav Stockholmspolisen att fler människor i prostitution kommit till Sverige på grund av de öppna gränserna och för att landet inte var nedstängt, enligt SVT.

Ett finger närmar sig appen tinder på en smarttelefonskärm
Bildtext Jämställdhetsmyndighetens kartläggning visar att sex mot ersättning sker på dejtingappar och sociala medier som Tinder, Instagram, Grindr, Badoo, Tiktok, och Kik.

Eftersom utsattheten bland personer som säljer sex ökat har man också sett att säljare träffat köpare som de annars inte skulle ha träffat, eller att man utfört tjänster som man annars inte hade gjort.

– Det här har medfört en större våldsutsatthet, säger Anna Hall.

“Sugardejting lockar en yngre målgrupp”

Den överlägset främsta arenan för kontakt, försäljning och köp av sex är internet. Flera av de som forskarna pratat med säger att försäljning kan ske på arenor som inte är gjorda för sexköp, i exempelvis spelappar och plattformer för sociala gemenskaper. 

– Dessa plattformer riktar sig i huvudsak mot en yngre målgrupp och är inte alls avsedda för det här syftet, säger Annelie de Cabo, lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet som varit med och skrivit rapporten.

Pietarilainen "Ilja" jätti työn nettiseksipalvelussa.
Bildtext Enligt rapporten har flera personer som tidigare befunnit sig i prostitution istället utnyttjats via sidan Onlyfans eller webbkamera.
Bild: Nikolai Gontar

Enligt verksamheter som möter våldsutsatta barn och unga har det skett en ökning av sexuell exploatering av barn och unga på nätet.

Flera verksamheter varslar också om fenomenet sugardejting, ofta ett arrangemang mellan en äldre part och en yngre där den yngre får ersättning för relationen. Sugardejting har länge skapat debatt om gråzoner mellan prostitution och dejting.

– Enligt de verksamheter vi pratat med lockar detta en yngre målgrupp och i och med det tolkar de sugardejting som en slags inkörsport till prostitution. Främst för att det inte framstår som så allvarligt, utan kan likna andra former av träffar, säger Annelie de Cabo.

Jämställdhetsmyndigheten: “Mer förebyggande arbete”

Det har skett en ökning i antalet unga, framförallt flickor, som söker stöd efter att de blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering. Det finns också tendenser på att fler unga är förövare, och det är med en stor majoritet män som köper sex.

– Jag kan konstatera att prostitution och människohandel för sexuella ändamål fortfarande är ett stort samhällsproblem, säger Frida Johansson chef för enheten prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

Frida Johansson står i kavaj och tittar in i kameran.
Bildtext Frida Johansson vill se mer satsningar på förebyggande arbete i Sverige.
Bild: Jämställdhetsmyndigheten / Jöran Fagerlund

Enligt myndigheten måste man i framtiden bland annat bli bättre på att fånga upp utsatta människor, arbeta för likvärdigt stöd runtom i landet och arbeta för att polisens förebyggande arbete på nätet ska utvecklas.

– Vi måste arbeta proaktivt, dels för att vi ser att unga utsätts i större utsträckning men också för att när vi talar med äldre personer så ser vi att de börjat utsättas redan som unga, säger Frida Johansson.

Sverige först i världen med sexköpslag

En undersökning från 2019 visar att var tionde svensk man har köpt sex, och ungefär 80 procent berättade att köpet skett utomlands. 0,5 procent av kvinnorna svarade att de har köpt sex.

Sverige var det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sex, men inte att sälja. Enligt svenska myndigheter ska ansvaret ligga på förövaren och inte på den utsatta. Sedan lagen infördes för över 20 år sedan har åtminstone sju länder importerat den “svenska modellen”, däribland Frankrike.

I Finland är det lagligt att köpa och sälja sex om man är över 18 år gammal, men det är förbjudet att köpa sex av någon som är ett offer för människohandel.

Diskussion om artikeln