Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikesministrar diskuterade nya sanktioner mot Belarus – Haavisto: "Vi försöker identifiera personer som förberett olagliga gränsövergångar"

Från 2021
Utrikesminister Pekka Haavisto diskuterar med Österrikes utrikesminister.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (t.v.) diskuterar med österrikiska kollegan Michael Linhart.
Bild: European Union

EU har beredskap att införa sanktioner mot det belarusiska flygbolaget Belavia som anklagas för att föra in migranter till Belarus. Medlemsländernas tålamod har prövats av Belarus agerande som beskrivs som hybridpåverkan mot EU.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell vill EU komma åt de bolag som upprätthåller rutter mot EU.

– Vi är beredda att införa sanktioner mot Belarus nationella flygbolag och övertyga de andra bolagen om att de endast medverkar i människosmugglarnas spel, sa Borrell efter mötet i Luxemburg.

– Det handlar om ett flöde av människor som transporteras luftvägen till Minsk och vidare till gränsen.

Samtidigt vill EU diskutera med ursprungsländerna för att motverka spridningen av falsk information.

– Vi kommer att vända oss till alla länder, förklara situationen och använda alla de rättigheter som de nuvarande reglerna för flygtrafik ger oss.

Nya sanktioner förbereds

Nya åtgärder har blivit aktuella efter anklagelser om att Belarus och landets ledning fört in migranter i EU, bland annat med hjälp av flygplan som Belavia har hyrt in.

Belavias egna flygplan får nämligen inte flyga över i EU, det är en del av tidigare sanktioner mot Belarus. Men det är lättare sagt än gjort att ingripa i problemen.

– EU har inte oändligt med resurser att ingripa i uthyrningen av flygplan, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

Haavisto berättar att man inte fattade några konkreta beslut om nya åtgärder vid dagens möte.

– Men vi förbereder en ny omgång av sanktioner mot Belarus i syfte att komma åt personer och instanser som medverkat i förberedelsen av olagliga gränsövergångar.

Det kan bland annat bli aktuellt att införa personsanktioner som är ansvariga för verksamheten vid Lettlands, Litauens och Polens gräns.

– Vi försöker identifiera personer som förberett olagliga gränsövergångar eller som försöker tvinga människor över gränsen.

Han beskriver den rutt som uppstått via Belarus till EU som "mycket oönskad".

– Man försöker locka människor att korsa gränsen genom att förse dem med falsk information.

Irländska bolag hyr flygplan

Irlands utrikesminister Simon Coveney säger att han kan tänka sig en ny omgång av personsanktioner mot Belarus. Däremot kan det vara mer komplicerat att ingripa i existerande kontrakt med det det belarusiska flygbolaget Belavia.

Irländska bolag som ägnar sig åt uthyrning av flygplan har hamnat i blåsväder efter anklagelser om att deras flotta skulle användas för att transportera migranter från Mellanöstern till EU:s yttre gräns.

– Vi måste göra åtskillnad mellan sanktioner som skulle förbjuda framtida uthyrning av flygplan till Belavia och befintliga avtal där det finns juridiska skyldigheter.

Enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas behöver EU däremot inte acceptera att flygbolag eller andra företag drar nytta av att transportera flyktingar till EU.

– Att använda sig av flyktingar, människor, för att skapa politiskt tryck förblir oacceptabelt för oss. Vi kommer att fortsätta sätta press på de flygbolagen som transporter människor till Minsk från olika destinationer, säger Maas.