Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Människorättsaktivister jämför OS i Peking med folkmord – svenska IOK-ledamoten avvisar anklagelserna: “Vi jobbar med att bygga broar”

Från 2021
Protestanter kräver att vinter-OS ska bojkottas.
Bildtext Tre aktivister fick stor uppmärksamhet då OS-elden tändes.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vinter-OS i Peking har väckt starka känslor bland nästan 200 människorättsorganisationer som kräver en bojkott av spelen. Den internationella olympiska kommittén IOK försvarar Kina som arrangör.

OS-elden har tänts i Olympia, 250 kilometer väster om Aten. Tillställningen löpte inte problemfritt då fyra aktivister omhändertogs före ceremonin och då elden tändes vecklade två kvinnor och en man ut en protestbanderoll med texten “Inga folkmordsspel”. 

De höll upp Tibets flagga och skrek slagord om att OS borde bojkottas.

IOK:s ordförande Thomas Bach och Greklands president Katerina Sakellaropoulou var närvarande. Ceremonin genomfördes ändå enligt plan.

Gunilla Lindberg till Radiosporten: “Inte på idrottsrörelsens axlar”

Inom IOK kommer en bojkott inte på fråga. Gunilla Lindberg som är Sveriges ledamot i den internationella olympiska kommittén avvisar anklagelserna om folkmord. Hon försvarar OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar.

– Det kan inte ligga på idrottsrörelsens axlar. IOK är inte en politisk organisation. Vi arbetar med länder som finns med i det internationella samfundet, vilket är FN, och jobbar med att bygga broar, säger hon i en intervju med Radiosporten.

OS-elden tändes traditionsenligt i Olympia i Grekland.
Bildtext OS-elden tändes i Olympia i västra Grekland.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hon anser att anklagelser om folkmord och bristande demokrati inte är tillräckliga skäl för att utesluta länder.

Uigurernas världskongress, som är en av 180 organisationer som kritiserat IOK, kallar vinterspelen i Peking för “folkmords-OS”.

– Det är tråkigt. Jag har inte den uppfattningen, men avstår från att göra någon politisk kommentar, säger Lindberg som tycker att idrotten är världens största fredsrörelse.
Vinter-OS i Peking arrangeras mellan den 4 och 22 februari nästa år.