Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Småföretagare skeptiska till covidintyg: "Att diskriminera kunder för deras hälsoval känns främmande"

Uppdaterad 19.10.2021 11:22.
Digitalt covidintyg och telefon vid bardisk.
Bildtext Covidintyget kommer antagligen att bli en vanlig syn i nattlivet.

Covidintyget infördes i Finland och gäller främst företag och företagare som påverkas av restriktionerna. Intyget baserar sig på frivillighet och de företagare som Yle Åboland talat med känner att de inte vill begränsa vilka kunder de betjänar.

– För mig som krögare med utskänkning av mat och dryck känns det nog att covidintyg inte behövs. Pandemin är i en ny fas för tillfället och det känns som att det inte är lika farligt att insjukna längre, säger företagaren Eva Johansson i Pargas.

Johansson driver en lunchbeställningsrestaurang i centrum av staden och anser att de som på grund av eget val har valt att inte vaccinera sig, eller de som inte kan göra det av hälsoskäl inte ska behöva känna sig diskriminerade nu då samhället öppnar upp.

Företagaren Eva Johansson på Pensar är glad över att postutdelningen till Pensar nu blir bättre.
Bildtext Företagaren Eva Johansson tror inte covidintyg är lösningen på problemen.

– Det är fortfarande hård belastning på sjukvården men jag ser inte att ett covidintyg på restaurangerna hjälper att lösa utmaningarna inom sjukvården, säger Johansson. Vi har redan ett snabbtest som kan visa om man är sjuk eller inte så det kan fortsättningsvis användas.

Covidintyget gäller inte alla och baserar sig på frivillighet

Natten mellan fredag och lördag infördes covidintyget i Finland efter långa förberedelser. I nattlivet runtom i landet tog restauranger, krogar och nattklubbar i bruk covidintyget vid midnatt.

– Jag kan förstå att det krävs något då det gäller stora täta folksamlingar men jag är inte övertygad att det just är ett intyg som är lösningen, säger Johansson. Att kunna visa upp ett negativt snabbtest borde väl räcka till i nuvarande situation.

De företag som berörs av covidintyget påverkas av de restriktioner statliga myndigheter, regionförvaltningsverken och kommunerna har utfärdat. För dem kan covidintyget innebära en lättnad i framtiden. Intyget baserar sig på frivillighet och är inget måste utan varje företagare kan själv välja att ta i bruk det eller inte.

Ranskalainen koronapassi älypuhelimessa
Bildtext Covidintyget kan laddas ner via myndigheternas Kantatjänst.

Branschorganisationen Finlands företagare gick tidigare i höstas ut med en rekommendation där man ansåg att alla företagare bör följa myndigheternas rekommendationer och därmed också ta i bruk ett covidintyg då det blir aktuellt.

Men nu drygt fyra månader senare är pandemisituationen en annan och trots att sjukvården är hårt pressad ökar också vaccinationsgraden. Finland närmar sig den magiska gränsen då 80 procent av befolkningen har fått sitt andra vaccin.

Den lokala företagarorganisationen i Pargas säger till Yle Åboland att diskussionen kring ett covidintyg har väckt frågor bland medlemmarna. Föreningen har valt att inte gå ut med en rekommendation trots att Företagarna i Finland har gjort det.

"Intyget känns onödigt i det här skedet av pandemin"

Företagaren Irena Nylund, som bland annat håller yogagrupper i Pargas, ser inga fördelar med ett covidintyg och tänker inte kräva ett sådant av sina kunder.

– Att i pandemins nuläge börja begränsa människors frihet och rörlighet känns inte alls bra, säger Nylund. Att begränsa vilka företag man kan eller inte kan besöka på grund av de hälsoval man gjort känns främmande.

Leende rödhårig kvinna tittar in i kameran.
Bildtext Irena Nylund vill inte begränsa sina kunder och vill betjäna alla som vill.

Nylund vill behandla alla kunder och invånare i Pargas jämlikt och anser att ett covidintyg inte är rätt väg att gå.

– För många människor betyder införandet av ett covidintyg att de troligtvis kommer att utsättas för hård press på grund av sina hälsoval och för att de av en eller annan orsak valt att inte vaccinera sig, säger Nylund.

Företagare har utsatts för hot

På många håll i landet har företagare utsatts för påhopp eller hot av vaccinmotståndare eller andra personer, som anser att ett covidintyg hotar deras rörelsefrihet. Många protesterar mot att företag och företagare tar i bruk ett sådant intyg.

Nylund betonar att hon inte vill såra eller skada någon utan anser att alla människor ska behandlas med respekt. Oavsett vilka åsikter de har och vilka beslut de gör.

– Företagarna i Pargas kan föregå med gott exempel och visa att alla behandlas likvärdigt oavsett vilka beslut man tagit, säger Nylund. Alla har rätt till en åsikt och rätt att besöka de företag man vill.

Enligt Nylund finns det många företag i Pargas att välja på och man hittar nog en som kan hjälpa och betjäna en.

– Om det är någon som känner sig obekväm på grund av mina uttalanden eller åsikter så har jag full förståelse för det, säger Nylund. Det är okej och det kan jag acceptera.

Artikeln uppdaterad 19.10.2021 klockan 11.09 med en precisering angående Johanssons citat om snabbtest.