Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det klart - det nya konserthuset i Åbo byggs vid Självständighetsplan

Självständighetsskvären i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Konserthuset ska byggas på Självständighetsplan.

Åbo stad går vidare i planeringsarbetet för att bygga ett nytt konserthus, som ska stå på Självständighetsplan. Det beslöt stadsfullmäktige i Åbo på måndagskvällen efter en närmare fyra timmar lång diskussion.

Diskussionen om var konserthuset ska byggas har väckt mycket diskussion i Åbo. Planerna på att bygga konserthuset på Självständighetsplan har väckt motstånd bland en del politiker och en del har velat bygga konserthuset på Spindeltomten eller till och med renovera det gamla konserthuset.

Ett av de partier som varit emot att bygga huset på Självständighetsplan är SDP och under mötet föreslog partiet att avtalsförhandlingarna avbryts och att konserthuset i stället planeras på Spindeltomten.

Rösterna föll 37 - 29, en röstade blankt. Samlingspartiet (förutom ledamot Ilkka Kanerva), De Gröna, Kristdemokraterna och Rörelse Nu röstade för Självständighetsplan, medan SDP, Sannfinländarna och Centern röstade emot. Frågan delade Vänsterförbundet och SFP.

"Majoriteten vann"

Enligt SDP:s gruppordförande Taru Pätäri försökte partiet komma med ett eget förslag, men förlorade i omröstning och det måste man nu acceptera.

- Jag anser att den demokratiska processen har uppnåtts och att majoriteten vann. Så vi måste gå enligt det och det var i sig bra att det blev ett beslut. Jag gillar inte att man bordlägger frågor bara för sakens skull, konstaterade Pätäri.

Majoriteten av Vänsterförbundets ledamöter röstade för att konserthuset byggs på Självständighetsplan. En av dem var Jaakko Lindfors (Vf).

- Jag röstade för. Det var det starkaste alternativet ur ett kulturpolitiskt perspektiv. Jag ville vara säker på att vi får ett nytt konserthus och nu är det dags att börja utveckla det, sade Lindfors.

Två av SFP:s ledamöter, Ulla Achrén och Nicke Wulff röstade för, medan Terhi Vörlund-Wallenius röstade emot.

- Jag röstade för, efter många om och men. Åboborna har inte ännu fått se skisserna över de planer som finns och hur man kan placera konserthuset på Självständighetsplan. Jag tror och vet att det blir en bra lösning, sade Ulla Achrén (SFP).

Diskussionen fördes bakom lykta dörrar

Diskussionen fördes bakom stängda dörrar i flera timmar.

Enligt Åbo stad följde staden principerna i offentlighetslagen och därför kunde varken pressen eller allmänheten följa med beslutsfattningen i frågan. Staden ska sluta ett leveransavtal gällande konserthusbygget och valde mellan tre olika grupperingar, som vill genomföra projektet. 

De här tre aktörerna presenterades för politikerna och den här informationen var inte offentlig. Innan valet hade gjorts, var ärendet således inte offentligt, meddelade Åbo stad. 

Åbo stad kommer alltså att binda ett leveransavtal med en av de tre grupperingarna, som var med i den slutliga diskussionen. De byggbolag som ville vara med i bygget av det nya konserthuset var Hartela, SRV och Skanska. Konserthuset byggs med en så kallad alliansmodell. Det betyder att huset byggs i samarbete med Åbo stad och byggbolaget och de planerar bygget tillsammans och delar på riskerna. 

Det förslag som vann var grupperingen Harmonia, som bland annat består av byggbolaget Hartela.

Åbo stad kommer att presentera planerna på tisdagsförmiddagen.

Frågan om nybygget på Självständighetsskvären tas upp också senare i Åbofullmäktige, både då detaljplanen och projektplanen ska godkännas. Enligt Taru Pätäri är det för tidigt att säga hur SDP förhåller sig till förslagen då det blir aktuellt.

- Men förstås måste vi agera enligt det beslut som har fattats nu och se till att projektet genomförs enligt det alliansavtal och den budget som vi har lagt upp. Så att vi inte står inför den typen av överraskningar, som vi har blivit vana vid under den senaste tiden, sade Pätäri.