Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trots höstlovsboom borde fler unga vuxna vaccinera sig i Borgå

Katja Blomberg ute på stan.
Bildtext Utvecklingsdirektör Katja Blomberg håller i trådarna för vaccineringen i Borgå.

Inför höstlovet passade många Borgåbor på att vaccinera sig. Ännu kunde fler unga vuxna aktivera sig tycker hälsovårdens utvecklingsdirektör.

Katja Blomberg öppnar sin dator och ser på de senaste diagrammen. Hon är både nöjd och lite bekymrad över vaccineringstäckningen i Borgå.  

– Läget är ganska bra i Borgå men också i hela Östra Nyland. Förstås hoppas vi att siffrorna blir ännu lite bättre. Bra så här men helst ännu lite bättre, säger hon.

Som utvecklingsdirektör för social- och hälsovårdssektorn är det hon som leder vaccineringsarbetet mot covid-19 i Borgå. 

Den 18 oktober hade 75,5 procent av alla Borgåbor fått en vaccindos medan 68,5 procent har tagit två doser. Det här ligger lite över de nationella medeltalen på 74,7 procent och 66,6 procent.

Unga vuxna är problemgruppen

För att få ännu högre siffror är det särskilt en åldersgrupp som borde aktivera sig mera.

– Alla som är mellan 20 och 35 år önskar vi att om ni bara kan vaccinera er så är det bra att komma och hämta den. Det är aldrig för sent att vaccinera sig och det är viktigt nu när influensatiden närmar sig.

Den 18 oktober hade 62,9 procent fått två doser bland 20-24-åringar. Siffran är dessutom lite lägre för 25-29-åringar i Borgå.

– Vi har tänkt att täckningen borde fås upp till 80 procent, säger Katja Blomberg.

Grafisk tabell.
Bildtext Vaccinationstäckningen i Borgå den 18.10 enligt THL.

Varför unga vuxna inte har vaccinerat sig lika snabbt som äldre åldersgrupper har hälsovårdssektorn förstås funderat på.

– Det är svårt att säga. Vi har hela tiden försökt göra det så lätt som möjligt att få vaccinet. Både med walk in-vaccinering på stan och vaccinering på Näse hälsovårdscentral, säger hon.

Katja Blomberg efterlyser nu skärpning bland unga vuxna.

– Alla måste bara förstå hur viktigt det är att ta vaccinet. Det handlar om att vi alla kan hjälpa varandra.

Förra veckan kom omkring 240 Borgåbor till två walk in-vaccineringar. Några nya trender i vem som nu vill vaccinera sig ser Katja Blomberg inte.

Katja Blomberg ute på gatan med sin dator.
Bildtext – Efter höstlovet hålls walk in-vaccineringar den 26 och 30 oktober, säger Katja Blomberg.

– Det var ett glädjande antal från olika åldersgrupper. Man kan inte säga vilka det kom mest av. Förstås var det också många unga, också 12-åringar. 

En orsak till uppslutningen var troligtvis det stundande skollovet.

– Jag tror att det kommande höstlovet fick många att komma. Alla ville få ordning på sina vaccin, säger hon.   

Trots hopp om att vaccineringstäckningen snabbt ska bli bättre tar Borgå stad nu smått paradoxalt en paus i vaccineringen.

– Vi tror att det inte kommer så många under höstlovet. Vi har haft många dagar per vecka och walk in-dagar, men det har länge varit så att alla tider inte går åt. Vi fortsätter sedan efter höstlovet, säger Katja Blomberg.