Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finland gör tvångsäktenskap svårare – och andra nyheter att ha koll på

Foto: Yle/Arja Lento

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

Äktenskapslagen görs om – för att skydda minderåriga

Riksdagen inleder i dag behandlingen av en ny äktenskapslag. Det behövs nya bestämmelser för att kunna upphäva äktenskap, som har gjorts med tvång eller bland minderåriga, i många fall utomlands.

Förändringen sägs vara ett viktigt budskap om att den finländska rättsordningen inte godkänner äktenskap som har ingåtts genom tvång.

Så bryr sig Anna Signeul om sina spelare

I vår intervju med förbundskapten för damfotbollslandslaget, Anna Signeul, berättar hon hur mycket tid hon lägger ner på att planera i detalj inför matcher.

Signeul vill inte se spelarna slösa energi på funderingar kring att maten är äcklig eller bussätena smutsiga och kollar upp allting på förhand.

Anna Signeul blickar mot sina spelare.
Bildtext – Allt för spelarna, säger förbundskapten Anna Signeul.

– Vi ska ta hand om dem, de ska känna att de är duktiga, att de är värda det här, vi ska skämma bort dem. Det handlar om att man bryr sig, att de ska ha det så bra som möjligt.

Finländares nazisthälsningar blev ett fall för tyska polisen

Ett par finländska turister har väckt uppståndelse i Tyskland genom att göra nazisthälsning då de besökte koncentrationslägret Dachau. Flera tyska tidningar skriver om incidenten.

De finländska männen ska ha höjt sina högerarmar i så kallad Hitlerhälsning vid minnesmärket framför koncentrationslägret. En tredje man fotograferade sina kamrater medan männen poserade med sina hälsningar.

Ögonvittnen rapporterade om händelsen för tyska polisen som nu har inlett en brottsutredning.

En arkivbild på minnesmärket i koncentrationslägret i Dachau, från september 2013, då förbundskansler Angela Merkel besökte Dachau.
Bildtext Finländarna turistade vid koncentrationslägret Dachau.

Pandemin ökar prostitutionen i Sverige

I Sverige finns en tendens till ökande prostitution under coronapandemin, och det kan bero på andra länders hårda restriktioner, bedömer svenska myndigheter.

I 25 år har antalet personer som köper och säljer sex legat på ungefär samma nivå i Sverige, men nu ökar de.

Pietarilainen "Ilja" jätti työn nettiseksipalvelussa.
Bildtext Den överlägset främsta arenan för kontakt, försäljning och köp av sex är internet.

På forskarhåll säger man att det är en aktiv och potentiellt växande marknad och att det finns ekonomiska vinster att göra för de personer som ligger bakom prostitutionen.

De som hamnar i prostitution är ofta socioekonomiskt utsatta, de kan ha blivit av med andra sätt att försörja sig på, blivit fast i Sverige efter att andra länders gränser stängt ner eller så har de åkt till Sverige för att andra länder har haft en hårdare lockdown.

Planerar du att resa - kolla coronaläget vid resmålet

I och med att Finland nu klassas som ett rött land på den europeiska kartan över coronaläget, väcks frågor om möjligheterna att resa nu i höstlovstider.

Den som under den närmaste tiden vill eller ska resa utomlands kan hitta resmål där smittspridningen ligger antingen under eller över Finlands nivå.

Vi har tittat på coronaläget i Norden och en del andra europeiska länder.

Väder

Det varnas för halka på vägarna under morgonen.

Delvis klart väder och och uppehåll, men i kväll västerifrån mulnande och regn, i norr även blötsnö eller snöfall.

Dagens högsta temperatur ligger mellan +1 och +6 grader. I norr ligger den mellan +1 och -6 grader.