Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea provsköt ännu en missil – antagligen en ubåtsrobot den här gången

Från 2021
En kvinna i Seoul passerade en tv-skärm där det rapporterades om Nordkoreas senaste missiltest.
Bildtext En kvinna i Seoul passerade en tv-skärm där det rapporterades om Nordkoreas senaste missiltest.
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Nordkorea fortsätter med sina missiltester. På tisdag morgon avfyrades åtminstone en ballistisk missil från den nordkoreanska östkusten mot Japanska havet. Det senaste testet sammanföll med att Sydkorea öppnade en stor försvarsmässa.

Enligt rapporter från den sydkoreanska militären avfyrade Nordkorea en ballistisk missil från trakten kring hamnstaden Sinpo på tisdag morgon.

I Sinpo finns också en bas för Nordkoreas ubåtsflotta och utrustning för testning av så kallade ubåtsbaserade ballistiska robotar (SLBM). Den sydkoreanska tidningen Joongang Ilbo citerar en anonym sydkoreansk militärkälla som säger att man utgår från att det som nu testades var just en SLBM som alltså kan avfyras från en ubåt. Nordkorea har avfyrat också andra typer av missiler från samma område.

Japan uppgav i ett skede att det var två ballistiska missiler som hade avfyrats mot Japanska havet. Både Sydkorea och Japan analyserar som bäst det senaste nordkoreanska testet.

Sydkoreas nationella säkerhetsråd samlades till ett krismöte efter missiltestet. Japans premiärminister Fumio Kishida avbröt en kampanjresa inför valet i slutet av oktober och återvände till Tokyo.

Sammanföll med sydkoreansk försvarsmässa

Nordkorea har under de senaste veckorna provskjutit flera olika typer av missiler.

Tisdagens test sammanföll med att Sydkorea öppnade en stor försvarsmässa i huvudstaden Seoul, landets största mässa av det här slaget någonsin. Samtidigt samlades underrättelsechefer från USA, Sydkorea och Japan i Seoul för ett möte om just Nordkoreas kärnvapenprogram och relationen till Pyongyang.

I samband med den försvarsmässa som öppnades i Seoul idag ordnade Sydkoreas flygvapen också uppvisningar.
Bildtext I samband med den försvarsmässa som öppnades i Seoul idag ordnade Sydkoreas flygvapen också uppvisningar.
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Fredsförhandlingarna mellan USA och Nordkorea som återupptogs under president Donald Trumps styre, lades på is för över ett år sedan.

Den nye presidenten Joe Biden har visat intresse för diplomatiska ansträngningar för att uppnå nedrustningsmål, men han har inte uttryckt någon vilja att lätta på sanktionerna, vilket är ett måste för Nordkorea.

Källor: Reuters, AFP, Yle