Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativet om strängare regler för gruvdriften går vidare till riksdagen

Från 2021
En anläggningsmaskin står parkerad i en gruva.
Bildtext Enligt medborgarinitiativet är regleringen av gruvindustrin bristfällig. Arkivbild.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Initiativtagarna vill att Finland definierar områden där det skulle vara förbjudet att idka gruvdrift eller malmletande.

Medborgarinitiativet om att införa strängade reglering av gruvdriften har samlat mer än 50 000 underskrifter och går nu vidare till riksdagen.

Initiativet, som startades i maj av föreningen Saimaa ilman kaivoksia (Saimen utan gruvor), strävar efter att revidera den nuvarande lagstiftningen så att gruvdrift och malmletning förbjuds i vissa områden för att skydda värdefulla biotoper och ekosystem.

Enligt initiativet borde gruvdrift förbjudas till exempel i alla Finlands Natura 2000-områden, i havs-, strand- och ödemarksområden och i nationalparker. Därtill vill man bland annat att samernas hembygdsområde ska räknas med som förbjudet område.

Initiativtagarna skriver att det i Finland finns ett trettiotal gruvområden som medför risker för människan och naturen.

"En del orsakar redan nu allvarlig skada för naturen, och en del kan i framtiden hota människors hälsa och orsaka bestående skada för naturen", skriver initiativtagarna.

Källa: STT