Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utegångsförbud i Lettland medan Norden öppnar upp – så varierar covid-19-reglerna runt om i Europa

Svenskarna firar slopade coronarestriktioner på Stureplan i Stockholm 29.9.2021
Bildtext Svenskarna firar slopade coronarestriktioner på Stureplan i Stockholm 29.9.2021

En del länder i Europa öppnat upp till fullo och där försöker man börja leva "ett normalt liv" igen. Men det råder samtidigt en viss tveksamhet. Coronaviruset har ju inte försvunnit, och också i Finland frågar sig många nu om nya restriktioner behövs.

Till exempel Irland står vid en vändpunkt. Där råder det tvivel kring kommande inriktning, och frågan är om landet vågar satsa på att häva restriktionerna. Regeringen ska inom kort besluta om Irland ska öppna fullt upp för första gången sedan mars 2020.

Samtidigt är bilden av läget i resten av Europa varierande.

Vissa länder har öppnat upp sina samhällen helt och hållet medan andra håller tillbaka.

Lettland skärper bestämmelserna på grund av utbredd smitta

Lettland kan komma att stänga ner stora delar av samhället igen eftersom covid-19-läget har försämrats kraftigt, säger premiärminister Krisjanis Karins. Parlamentet ska ännu diskutera frågan och rösta om restriktionerna.

Om det går som regeringen föreslår kommer den största delen av jobben och skolgången att skötas på distans igen fram till den 15 november. Dessutom införs ett nattligt utegångsförbud.

Enligt premiärministern är Lettlands främsta problem nu den låga vaccinationsgraden. Enligt officiell statistik är 54 procent av letterna fullt vaccinerade.

Storbritannien kräver inte längre avstånd och munskydd

I juli hävdes restriktioner i Storbritannien och det fanns inte längre något generellt krav på att hålla avstånd och bära munskydd på allmänna platser. En uppmaning till folk att hålla ett avstånd på en meter från varandra gäller dock till exempel på sjukhus och vid passkontroller.

Många butiker tvingas stänga på grund av pandemin. Oxford Street i London
Bildtext Oxford Street i London. Många butiker tvingas stänga på grund av pandemin.

Lagen kräver inte munskydd men regeringen "förväntar sig och rekommenderar" användning av munskydd på platser där människor är tätt samlade eller i trånga utrymmen.

I en del butiker och i transportsammanhang kan det också krävas munskydd.

Tanken i Storbritannien är att de som arbetar hemma ska börja återvända till sina arbetsplatser gradvis.

All affärsverksamhet – inklusive nattklubbar – får hålla sin verksamhet öppen. Alla begränsningar för olika slags nöjesverksamhet och idrott har hävts.

Det ställs inte heller längre några krav på specialarrangemang på pubbar, restauranger och barer.

Forskare har ändå börjat oroa sig, och uppmanar regeringen att återinföra begränsningar och att trappa upp extravaccineringar eftersom virusspridningen tilltar.

Italien kräver "grönt pass" av alla arbetstagare

Covidintyg – eller "grönt pass" – är obligatoriskt för alla arbetstagare i Italien. Trots en del spridda protester har regeln mestadels tillämpats på ett fridfullt sätt runt om i landet.

I hamnen i Trieste hotade en del arbetare med att blockera arbetet i protest mot bestämmelserna, och där har vissa arbetstagare demonstrerat medan andra har arbetat helt normalt. En upprörd hamnarbetare säger till BBC:

– Det gröna passet är en dålig sak. Det handlar inte om någonting annat än diskriminering genom lag. Det är ingen hälsoförordning, det är en politisk handling som är avsedd att skapa splittring bland folket.

I Rom kallades kravallpolis in i samband med en mindre demonstration där människor ropade att de inte vill ha något grönt pass.

Danmark hävde restriktionerna i september

De sista restriktionerna hävdes i Danmark i september då en stor del av befolkningen hade blivit vaccinerad.

I Danmarks ges en extra vaccindos till människor på äldreboende och andra som riskerar att bli allvarligt sjuka av viruset.

De danska hälsomyndigheterna har meddelat att man nästa vecka börjar kalla in medborgare som ska få en tredje vaccindos.

Uteservering i Köpenhamn
Bildtext Uteserveringarna i Köpenhamn är öppna, och fullpackade, igen.

Frankrike kräver ett hälsopass

Den franska regeringen har utfärdat ett "hälsopass" som är obligatoriskt för inträde till speciella platser eller evenemang såväl inomhus som utomhus.

CPCR-test och antigentest finansieras inte längre systematiskt av sjukförsäkringen.

Covidintyg visas upp på en bar i Paris.
Bildtext Ett covidintyg visas upp på en bar i Paris.

Tyskland har egna 3G- och 2G-regler

Tysklands 3G-regel har följts sedan augusti 2020. Bokstaven G står för de tyska orden "geimpft" (vaccinerad), "genesen" (återställd) och "getestet" (testad).

Det betyder att bara de som har vaccinerats, har återhämtat sig från covid-19 eller som kan uppvisa antingen ett snabbt antigentest (inom de närmaste 24 timmarna) eller ett PCR-test (inom 48 timmar) tillåts besöka utskänkningsplatser, evenemang och festivaler inomhus eller utrymmen där det erbjuds inkvartering.

Reglerna gäller för alla som fyllt sex år.

Numera måste ovaccinerade människor själva betala för sina coronavirustest i Tyskland.

Många delstater har infört en 2G-regel som komplement till 3G-regeln för evenemang och restauranger. Regeln innebär att man kan besluta om huruvida bara vaccinerade och tidigare insjuknade personer (2G) ska få inträde till inomhusevenemang eller om också de som kan uppvisa bevis på negativa coronavirustest (3G) ska släppas in.

I ett försök att ha kontroll över spridningen av coronaviruset i Tyskland måste folk fortfarande följa regler om avstånd och hygien. På allmänna platser måste man, om möjligt, hålla ett avstånd på 1,5 meter till andra människor.

FFP2- eller KN95-munskydd måste användas i allmänna transportmedel och i butiker. Munskydd krävs också i en del stadscentra och i områden där många människor rör sig nära varandra.

Tyskar erbjuds snabbtest och drycker.
Bildtext Tyskar erbjuds snabbtester och drycker.

Sverige har hävt sina restriktioner och hävdar att pandemin är under kontroll

Sverige har hävt alla covid-19-relaterade restriktioner, och har meddelat att pandemin är under kontroll.

Begränsade restriktioner var i kraft i Sverige under perioden 1.6 -12.9.

Efter Danmark och Norge är Sverige det tredje skandinaviska land som helt och håller har hävt coronarelaterade restriktioner.

Munskydd måste dock användas på flygplatser och ombord på flygplan där det tillämpas internationella regler. Det krävs också PCR-test.

Sveriges utrikesministerium har meddelat att alla reserestriktioner har hävts.

Nederländerna lättar på en del men följer en rad bestämda regler

Nederländerna har lättat på en del restriktioner medan andra fortfarande är i kraft.

Människor uppmanas att följa de grundläggande råden för förhindrandet av smittspridning. De ombeds jobba hemifrån om de kan och gå till arbetsplatsen bara om de måste.

I bröllopssammanhang finns det ingen maximimängd för antalet personer som måste följas. Vid begravningar finns det heller inga begränsningar i fråga om avståndet mellan människor.

Nästan alla lokaler håller öppet.

Grundreglerna för förhindrandet av smittspridning gäller överallt. På byggarbetsplatser måste det vidtas hygienåtgärder.

På entré till vissa platser måste man uppvisa ett covidintyg.

Öppettiderna på alla restauranger, barer, caféer och klubbar är begränsade. De måste hålla stängt mellan midnatt och klockan 6, med undantag för hämtmat.

Alla kan delta i sportaktiviteter både inomhus och utomhus. Matcher och tävlingar tillåts, och publik tillåts på speciella villkor.

Inresa är tillåtet. Det finns dock olika regler för resenärer, beroende på vilket land de kommer från. EU:s digitala covidintyg och resedokument är nödvändigt vid inresa.

Spanien tryggare på grund av hög vaccineringsgrad

Spanien toppar listan över destinationer i Europa där en stor del av den vuxna befolkningen har fått en full dos av covid-19-vaccinet.

Enligt de spanska myndigheterna är den professionella nivån inom hälsovården hög, och beredskapen inom turism, fritidsverksamhet och utskänkning tryggad. Rengöring och desinficering kontrolleras regelbundet. Bokningsfrekvenser hålls i styr, avstånd upprätthålls, god handhygien krävs, och i allmänna transportmedel och i trånga utrymmen måste man använda munskydd.

Människor på en badstrand i Valencia
Bildtext Människor på en badstrand i Valencia 12.9.2021

Stränder och utflyktsmål är öppna, och deltagande i evenemang utomhus är tillåtet utan munskydd så länge avståndet mellan människor håller sig över 1,5 meter.

EU:s digitala covidintyg är giltigt i Spanien vilket betyder att EU-medborgare kan använda sig av speciella ingångar med snabbkontroll av QR-koden vid inträde till Spanien.

Alla resenärer som anländer till Spanien med flyg eller båt måste fylla i ett hälsoformulär. Dessutom måste de som kommer från högriskländer kunna påvisa att de är vaccinerade, eller har återhämtat sig från covid-19 eller uppvisa ett test som visar att de är virusfria.

Portugal

De flesta begränsningar har hävts.

Det finns till exempel inget maximiantal för antalet människor som får röra sig i grupp på restauranger. Barer och klubbar är öppna och alkoholförsäljningen har inga begränsningar.

EU:s digitala covidintyg är obligatoriskt vid de flesta kultur- och sportevenemang, under besök i hälsovårdsutrymmen och vid flyg- och båtresor.

De vanliga reglerna för avstånd och handtvätt följs.

Munskydd krävs i allmänna transportmedel. Också anställda vid barer, klubbar, restauranger och andra serviceinrättningar måste använda munskydd.

I sociala och sanitära utrymmen på stränderna är det inte längre nödvändigt att använda munskydd men ett avstånd på 1,5 meter mellan människor bör upprätthållas.

Folk njuter av frihet på Bondi beach efter 106 dagars nedstängning i Sydney
Bildtext Folk njuter av frihet på Bondi beach efter 106 dagars nedstängning i Sydney.

Utanför Europa

Australien öppnar upp..

Tusentals barn har nu återvänt till skolorna i Sydney efter att i en månads tid ha pluggat hemma. Landets största stad har börjat häva sina restriktioner i takt med att vaccineringarna ökat i antal. Andelen vaccinerade 16 år fyllda personer i delstaten New South Wales - där Sydney är beläget - är nu åtminstone 80 procent.

Munskydd är inte längre obligatoriskt, och också större grupper får röra sig både i hemmen och utomhus.

Det befaras dock att antalet covid-19-fall kommer att stiga under de närmaste veckorna om de stora städerna i Australien nu lättar på restriktionerna.

.. medan Nya Zeeland följer strikta bestämmelser

Däremot kommer Nya Zeelands storstadsområde Auckland att hållas stängt i ytterligare två veckor. Under den tiden hoppas man på att få fler människor att vaccinera sig, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Jacinda Ardern
Bildtext Jacinda Ardern.

Nya Zeeland – som tidigare sågs som ett slags mönsterstat på grund av sin framgångsrika hantering av coronapandemin – kämpar nu mot den kraftigt spridda deltavarianten av viruset, trots hårda restriktioner och nedstängningar.

Ardern har sagt att de strikta åtgärderna som har vidtagits i 62 dagar i Auckland fortsätter. Det handlar om de strängaste bestämmelserna i OECD-gruppen som består av de 34 ledande ekonomierna i världen. Nedstängningen i staden, som har 1,7 miljoner invånare, inleddes i mitten av augusti.

Källor: Reuters, BBC