Baka äppel i ugnen och få en mera intensiv smak på ditt äppelmos
Bild: Carina Ahlskog/YLE
I de flesta recepten på äppelmos kokar man äppel i lite vatten. Vill man ge moset mera karaktär, höja äppelsmaken och få en fastare konsistens lönar det sig att baka äpplen i ugnen först tillsammans med socker och kanel.
Det här är Michael Björklunds recept på ugnsäppelmos.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
äpple,recept,Strömsö
Äppelmos i ugnen
Ingredienser:
2 kg äpplen
ca 1/2 dl syltsocker (beroende på hur söta äpplena är)
1 msk kanel
Gör så här:
Dela äpplena och lägg dem på en djup plåt eller ugnsform, strö socker och kanel över.
Baka äpplena i ugn på ca 180° tills de blivit mjuka.
Passera äpplena genom en passerare eller i en hushållsassistent.
Smaka av moset om det behöver mer socker och kanel.
Om du gör större mängder bör det här moset frysas in. Men det håller bra i någon vecka i kylskåpet.