Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Baka äppel i ugnen och få en mera intensiv smak på ditt äppelmos

Äppelmos i en glasburk på ett bord

I de flesta recepten på äppelmos kokar man äppel i lite vatten. Vill man ge moset mera karaktär, höja äppelsmaken och få en fastare konsistens lönar det sig att baka äpplen i ugnen först tillsammans med socker och kanel.

Det här är Michael Björklunds recept på ugnsäppelmos.

Ungsrostade äpplen i en ungsform på ett bord

Äppelmos i ugnen

Ingredienser:

2 kg äpplen

ca 1/2 dl syltsocker (beroende på hur söta äpplena är)

1 msk kanel

Gör så här:

  1. Dela äpplena och lägg dem på en djup plåt eller ugnsform, strö socker och kanel över. 

  2. Baka äpplena i ugn på ca 180° tills de blivit mjuka. 

  3. Passera äpplena genom en passerare eller i en hushållsassistent. 

  4. Smaka av moset om det behöver mer socker och kanel.

Om du gör större mängder bör det här moset frysas in. Men det håller bra i någon vecka i kylskåpet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk