Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så här ska Åbos nya konserthus se ut – filharmonikernas intendent blev både glad och lättad över beslutet

Uppdaterad 20.10.2021 10:08.
Visionsbild över Åbos planerade konserthus.
Bildtext Åbos nya konserthus ska byggas på Självständighetsplan och kommer att se ut så här.

Det är gruppen Harmonia som bygger konserthuset. Nikke Isomöttönen, intendent för Åbo filharmoniska orkester blev både glad och lättad då han fick höra att planerna avancerar.

Byggnaden ska stå på Självständighetsplan, det stod klart efter stadsfullmäktiges möte i Åbo på måndagskvällen. Planerna har väckt motstånd bland en del politiker. Till slut föll rösterna ändå 37 - 29 till förmån för att bygga huset på Självständighetsplan.

Självständighetsplan i åbo
Bildtext Konserthuset ska byggas mellan Åbo stadsteater och Wäinö Aaltonens museum.

Stadens borgmästare Minna Arve konstaterade under stadens pressinformation att man är nöjd med att projektet nu går framåt, att platsen är väl vald och från stadens håll är man nöjd över att man fortfarande följer tidtabellen.

Havainnekuva Turun konserttitalosta
Bildtext Samlingspartiet, De Gröna, Kristdemokraterna och Rörelse Nu röstade för Självständighetsplan, medan SDP, Sannfinländarna och Centern röstade emot. Frågan delade Vänsterförbundet och SFP.

Nikke Isomöttönen, intendent för Åbo filharmoniska orkester blev glad då han hörde att ett beslut hade fattats. Om stadsfullmäktige hade valt att börja om och bestämt att konserthuset byggs vid Spindeltomten så skulle bygget ha skjutits upp, säger Isomöttönen.

Ett nytt konserthus kommer i grevens tid. Det snart 70 år gamla konserthuset är trångt och fungerar inte längre för dagens behov, säger Isomöttönen.

- Processen har varit lång och orkestern har väntat länge på ett beslut. Vi behöver ändamålsenliga lokaler och bättre möjligheter att tjäna vår publik.

Det viktiga är att satsa på akustiken i det nya konserthuset, säger Nikke Isomöttönen. Men han hoppas också att det nya konserthuset ger nya möjligheter att utvidga kulturutbudet i Åbo.

Diskussionen om var konserthuset ska byggas har gått het. Enligt Isomöttönen är Självständighetsplan ett lämpligt ställe för konserthuset.

- Det betyder att flera kulturinstitutioner kommer att vara nära varandra, alltså Åbo stadsteater, konserthuset och Wäinö Aaltonens museum. Platsen är också jättefin och vid åstranden, säger Isomöttönen.

Kostnadskalkylen ligger på 62 miljoner euro

Gruppen Harmonia har utsetts till vinnare av anbudet för Åbo konserthus. Gruppen består av Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy och WSP Finland Oy samt underleverantören Laidun-design Oy.

Staden valde det vinnande bidraget enligt hur bra företagen varit på att hålla sig till tidtabellen, klara av kriser och hur de samarbetar. Men förstås avgörande var även själva arkitekturen.

Det planeras en parkering för dem som besöker både konserthuset och stadsteatern. Dessutom ska Östra Strandgatan få nya cykelvägar, så det blir smidigare att ta sig till konserthuset också med cykel.

Kostnadskalkylen förväntas vara 62 miljoner euro.

Havainnekuva Turun konserttitalosta
Bildtext Dagsljuset som kommer in i salen ger huset karaktär.
Havainnekuva Turun konserttitalosta
Bildtext Byggnaden kommer att ha två salar, en huvudsaklig konsertsal med 1 300 sittplatser och en multifunktionssal med 300 sittplatser.
Havainnekuva Turun konserttitalosta
Bildtext Takterassen öppnar sig mot åstranden.

I konserthuset ska det kunna hållas många olika slags evenemang och kongresser. Enligt Arve har staden inte haft ändamålsenliga lokaler för det här tidigare, och huset ska vara inbjudande och det ska vara låg tröskel att besöka utrymmena även då konserter inte ordnas, till exempel för att göra distansarbete eller besöka restauranger.

I och med att konserthuset byggs samman med Åbo stadsteater tror man på synergieffekter som ännu är svåra att sia om.

Artikeln uppdaterades 19.10.2021 klockan 16.20 med kommentarer av intendent Nikke Isomöttönen.