Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Andelen ovaccinerade som behöver sjukhusvård i Helsingfors och Nyland stiger

Uppdaterad 19.10.2021 12:43.
En sjukskötare sätter plåster på en person som nyss fått ett coronavaccin.
Bildtext Vaccinationstäckningen inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är 67,7 procent.

Allt fler som behöver sjukhusvård i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS på grund av covid-19 är ovaccinerade. 77 procent av coronapatienterna har inte fått vaccinet, uppger HUS. Analet coronapatienter fortsätter att öka i hela landet.

HUS publicerar veckovis information om vaccinationsstatusen för patienter som har fått sjukhusvård under den gångna veckan.

Förra veckan, det vill säga den 11–17 oktober var antalet ovaccinerade på sjukhus 30 personer, vilket är 77 procent av alla coronapatienter inom HUS. Veckan innan var motsvarande antal 23 personer, eller 67 procent av alla coronapatienter. 

I siffrorna ingår personer som har en bekräftad coronavirussmitta genom laboratorietest och som är i isoleringsvård på grund av coronavirussjukdom.

Redan förra veckan slog HUS överläkare Asko Järvinen larm om att läget för ovaccinerade är farligare än det varit på länge, då coronafallen ökar. 

Just nu är vaccinationstäckningen inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt 67,7 procent.

Över 200 coronapatienter i hela landet

Både antalet coronafall och antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård fortsätter att öka i hela landet.

Antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård är nu över 200. Totalt vårdas nu 218 patienter för covid-19 på våra sjukhus.

33 av de 218 coronapatienterna vårdades på intensivvårdsavdelningar. Hälsomyndigheterna har tidigare sagt att om antalet intensivvårdspatienter överstiger 50 så blir läget kritiskt.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar samtidigt om att åtta personer har dött i covid-19 i vårt land sedan igår. Enligt institutet är största delen av de döda över 70 år gamla.

Coronaläget är för tillfället värst i Päijänne-Tavastland, medan läget ser bäst ut på Åland.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades kl.12.40 med de senaste coronasiffrorna.