Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Markus Bergfors: "Jag är som Lilla My i trafiken"

Månskensbonden
Bildtext Månskensbonden Markus Bergfors jobbar på åtta nya låtar.

Hurudan musik skulle Markus Bergfors göra om hans artistnamn var Solskensbonden? Vilken festival drömmer han om att spela på? Vem är han mest lik i Mumindalen? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till artisten Markus Bergfors.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är artisten Markus Bergfors.

Artisten Markus Bergfors gör musik under artistnamnet Månskensbonden. Han har släppt många vackra låtar, bland annat Döpt i Kyro älv, Björkan och Nattfilen. Inom kort beger han sig ut på österbottnisk turné och avslöjar samtidigt att han jobbar på åtta nya låtar. Markus var även solist i vasabandet Timshel som slutade 2019.

Markus Bergfors har i denna serie fått frågor av skådespelaren Tuuli Heinonen, solisten Hannes Kett, innebandyspelaren My Kippilä, triathlonidrottaren Aino Luoma, sportjournalisten Kaj Kunnas, skådespelaren Christoffer Strandberg, artisten Kevin Holmström, ishockeyspelaren Matilda Nilsson, fitnessidrottaren Dina Kaspi och artisten Sandra Långbacka.

Sandra Långbacka
Bildtext Sandra Långbacka har studerat vid Pop & Jazz konservatoriet och Sibeliusakademin.

Sandra Långbackas fråga: Hurudan musik skulle du göra om du skrev musik under namnet Solskensbonden?

– Som Månskensbonden skriver jag mycket om mörker. Jag räknade en gång antalet dödsfall och kom fram till att fyra eller fem personer mist livet i mina texter. Det går helt enkelt dåligt för folk när jag skriver texter. Solskensbonden borde då vara motsatsen och skulle säkert vara lite som Tomas Ledin och sjunga om sanden mellan tårna.

Närbild på Christoffer Strandberg.
Bildtext Christoffer Strandberg är komiker, skådespelare och programledare.

Christoffer Strandbergs fråga: I mina ögon och öron är du någon slags indie-pop-och-rock-Snusmumrik. Är det här alls en beskrivning du kan relatera till? Eller vem är du mest lik i Mumindalen enligt dig själv?

– Jag skulle säga att Månskensbonden är väldigt lik Snusmumriken, så det stämmer väl till viss del även in på mig. Jag är även väldigt lik Mumin eftersom han, precis som många musiker, söker ständig bekräftelse. I trafiken är jag mest lik Lilla My och ibland är jag väl även som Mårran. Snusmumriken är för övrigt en douche, han ghostar ju Mumin hela tiden när han bara försvinner utan att säga någonting.

Kevin Holmström
Bildtext Kevin Holmström är K:et i KAJ. För tillfället gör KAJ musikalen Botnia Paradise på Wasa Teater.

Kevin Holmströms fråga: Har du någon festival som du drömmer om att spela på?

– Glastonburyfestivalen skulle vara en dröm, men dit tror jag inte jag kommer genom att sjunga på österbottniska. En festival som skulle kunna vara en reell möjlighet är Flowfestivalen. Om jag tänker ännu mindre festivaler så vill jag spela på en festival som inte ännu gått av stapeln och skjutits upp två gånger på grund av pandemin, nämligen dialektfestivalen Priima. Där skulle jag, Josefin Sirén, 1G3B, Seesar XL och många fler uppträda under en dag. Jag önskar verkligen att festivalen blir av.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Markus om hur man hittar de godaste mandarinerna, om det går att simma i Kyro älv och var han helst skriver sina låttexter.