Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pilotprojekt utreder om älgkrockar kan undvikas med smart teknologi – här är lampan som varnar då faran är som störst

Från 2021
En man i reflexväst står vid en trafikskylt.
Bildtext Ilkka Pirttimaa.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

Ny teknologi kunde möjligen bidra till att minska antalet viltkrockar. Välkky kallas varningssystemet som ska varna bilister när djuren rör på sig och risken för kollision är som störst.

Varningstriangeln för älg på riksväg 19 i närheten av Seinäjoki flygplats ser helt vanlig ut, sånär som på den blinkande lilla lampan.

Här testas varningssystemet under ett ettårigt pilotprojekt, där InnoTrafik, NTM-centralen och Finlands viltcentral medverkar.

Under år 2020 inträffade över 14 000 viltkrockar i Finland och många bilister tar knappt notis om de trafikmärken som varnar för vilt. Det här gäller kanske särskilt när det handlar om en bilist som ofta rör sig längs samma kända rutt, säger Ilkka Pirttimaa som är teknologidirektör på InnoTrafik.

– Vi kan placera ut hur många varningstrianglar som helst och låta dem blinka dag som natt, men det vore helt meningslöst. Nu kan vi istället varna vid just rätt tillfälle och därför är det här värt bilisternas uppmärksamhet och respekt, säger Pirttimaa.

Varningssystemet fungerar med sensorer som noterar när exempelvis älg rör sig i området. De blinkande lamporna fjärrstyrs och blinkar därför endast då risken för kollision på vägpartiet är som störst. Vid behov kan även hastighetsbegränsningen i området sänkas.

– Då vi vet när älg, rådjur och hjort rör på sig kan vi varna under en eller ett par timmar om dagen. På så vis får bilisterna information då när det är verkligt relevant.

Kunskap från viltcentralen stöder systemet

Kunskap om hur de olika arterna rör sig och i hur stora skaror finns att få från Finlands viltcentral, som regelbundet får in data bland annat genom storviltsassistansen SRVA. SRVA-verksamheten bygger på att aktörer från lokala jaktvårdsföreningar larmas till olycksplatsen varje gång som viltdjur varit inblandade.

Älgförvaltningsområdesplanerare Joni Saunaluoma vid Finlands viltcentral tror att systemet med blinkande varningsljus kommer att väcka bilisternas uppmärksamhet.

– Jag tror faktiskt att det här kommer att fungera bättre än de nuvarande, passiva trafikmärkena. Jag själv reagerar i alla fall genast om en blinkande lampa dyker upp, säger Saunaluoma.

Systemet kunde vara till nytta inte minst då skogsrenarna börjar förflytta sig längs Suomenselkä.

– Det är just under den här årstiden som de börjar vandra mot sina övervintringsområden och den här typen av varningssystem behövs.

För ett par veckor sedan placerades de första trafikmärkena med varningslampa ut vid riksväg 19. Placeringen är noggrant vald i ett område där viltstängslet upphör och flertalet viltkrockar sker årligen.

Ett års pilotprojekt

Viltkollisionerna orsakar årligen ett avsevärt mänskligt lidande, men också stor ekonomisk skada.

Enbart på det geografiska område som Södra Österbottens NTM-central verkar på kostar olyckorna årligen mellan sex och nio miljoner euro, berättar trafiksäkerhetsspecialist Kjell Lind.

Kjell Lind
Bildtext Kjell Lind.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

– Priset för en enda kollision ligger i genomsnitt på 300 000 euro. Om ett system av den här sorten kan rädda människoliv så är det en väldigt bra sak.

Under årens lopp har mycket gjorts för att försöka förebygga viltkrockar, också längs riksväg 19.

– Massor med knep och konster har prövats, men ändå inträffar de här olyckorna. Det här är ett sådant område.

Välkky-systemet ska testas under ett års tid och den tiden kommer att utvisa om det fungerar så att antalet olyckor minskar.

Den här texten är en översättning av artikeln Olisiko älytekniikasta apua hirvikolareiden välttämiseen? Tämä lamppu hoksaa, milloin hirvet liikkuvat ja vilkkuu, kun vaara on suurin skriven av Birgitta Vuorela / Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk /Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln