Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands cup i fotboll byter tillbaka till gamla formatet – spelarnas önskemål uppfylldes

KuPS voitti miesten jalkapallon Suomen cupin keväällä 2021.
Bildtext KuPS firade segern i årets cupfinal.

Finlands cup i fotboll återgår nästa år till det traditionella utslagningsformatet. Zonskedet för klubbarna från ligan och ettan försvinner från cupformatet.

Herrarnas cup har under de senaste åren genomförts med ett format där klubbarna från fotbollsligan och ettan inleder cupen med matcher i egna zoner. De bästa från zonerna har sedan avancerat till själva utslagningsfasen av Finlands cup.

Enligt Tomi Leivo-Jokimäki som är cupens utvecklingschef har spelarna flaggat för den traditionella modellen där lag från lägre divisioner ges en större möjlighet att utmana de högre nivåernas klubbar.

– Finlands cup berättar om vårt lands fotboll både på riksomfattande och på lokal nivå. Vi har lyssnat på fältets starka önskan om att återgå till vinn eller försvinn -formatet, säger Tomi Leivo-Jokimäki i bollförbundets pressmeddelande.

Spelarföreningens ordförande Dani Hatakka var med om att förbereda reformen, och han anser att cupens särdrag igen kommer till sin rätta i och med förändringen.

– Spelarna i ligan, ettan och tvåan hade väldigt enhetliga åsikter. Här betonades önskan att återgå till den traditionella cupmodellen där cupens särdrag förverkligas – de stora och små kan mötas med principen "vinn eller försvinn". Detta är spelarnas önskemål, berättar Hatakka.

Finlands cup i fotboll har på herrsidan spelats sedan 1955. I årets final vann KuPS över HJK efter straffar.