Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läkare påminner: Coronaviruset tar inte höstlov

Uppdaterad 19.10.2021 15:47.
En manlig läkare ler och tittar in mot kameran. Han heter Peter Nieminen och jobbar vid Vasa centralsjukhus..
Bildtext - Man pratar om en femte våg, men på ett sätt hoppas jag att det är fortsättning på den fjärden vågen. Jag hoppas att alla orkar en stund till, även om vi alla är trötta på det här, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt är fortsättningsvis utmanande. Sex personer behöver sjukhusvård på Vasa centralsjukhus. Vasa sjukvårdsdistrikt börjar dela ut tredje dosen enligt THL:s rekommendationer.

Finland klassas numera som ett rött land på coronakartan, och Vasas coronasiffror visar också att coronapandemin inte är över.

– Det har ju varit besvärligt och kommer kanske att förbli besvärligt ännu ett tag framöver. Nu har vi höstlovsveckan och mycket resande. Jag har hört att en del är på väg till Estland där coronaläget är besvärligt, så nog är jag bekymrad över hur det blir efter den här veckan, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

De senaste dagarna har siffrorna över coronasmittade personer ändå varit aningen bättre jämfört med tidigare veckor. Niminen hoppas att trenden fortsätter.

– Vi har fortfarande sex patienter inne och tre av dem på intensiven. Vi klarar oss någorlunda med normal beredskap, men en eller två patienter till så är är vi igen i en onormal situation, säger Nieminen.

När det i början av epidemin var mestadels seniorer som vårdades på sjukhus är det nu också personer i arbetsför ålder och unga vuxna som vårdas på sjukhus.

– Speciellt de unga som blivit svårt sjuka är de som är ovaccinerade, säger Nieminen.

En reflektion av unga personer i asfalten. Personernas skor syns på bilden.
Bildtext Chefsöverläkare Peter Nieminen påminner om att unga personer kan bli allvarligt sjuka av covid-19.

Coronatest efter höstlovet

Nieminen hoppas att de som reser har ett coronaintyg eller är vaccinerade med två doser.

– De som varit i riskområden ska testa sig med låg tröskel även om de är vaccinerade. De som är ovaccinerade bör testa sig och hålla sig i karantän. Helst ska inte barn föras till vård förrän de fått sina negativa testresultat, säger Nieminen.

I Vasa sjukvårdsdistrikt uppmanas invånarna att testa med låg tröskel. Därmed säger Nieminen att man i Österbotten har en relativt realistiskt bild av antalet coronasmittade, jämfört med andra regioner där det inte längre testas lika intensivt.

Munskyddsrekommendationen är i kraft till slutet av november och gäller alla som fyllt 12 år. Rekommendationen gäller också elever och studerande i skolor och läroinrättningar. Nieminen påminner om att hålla avstånd och betydelsen av en god handhygien.

höstlöv
Bildtext Peter Nieminen säger att alla som är ovaccinerade och reser ska testa sig vid hemkomst. Vaccinerade personer som reser under höstlovet ska coronatesta sig med låg tröskel.

Covidintyg skapade ingen rusning

Runt om i landet togs covidintyget i bruk under föregående helg. Det betyder att en del krogar och nattklubbar får skippa sina restriktioner om de kräver covidintyg av sina kunder. På Vasa centralsjukhus uppstod ingen rusning till följd av detta.

– Det är ännu för tidigt att säga, långsamt går det ju. Det är ännu de unga vuxna som ligger efter i vaccinationsgraden. Det är bland dem och barn och ungdomar som det rör sig mycket smitta, säger Nieminen.

Enligt Nieminen är det viktigt att ordna vaccineringstillfällen som är så lättillgängliga som möjligt.

– Kanske behövs en liten morot. Jag hörde idag att Vasa stad ska dela ut simhallsbiljetter åt dem som kommer för att vaccinera sig, säger Nieminen.

Vaccinationsgraden i Österbotten ligger på nationell nivå.

– Många kommuner, framför allt i de södra delarna, har väldigt bra procent. I Österbotten kommer vi att nå 80 procent som är vaccinerade med två sprutor i slutet av månaden, men så har vi vissa kommuner som släpar lite efter, säger Nieminen.

Larsmo och Pedersöre klassas som regionens epidemicentra.

Vasa sjukvårdsdistrikt i siffror

 • Antalet rapporterade fall förra veckan: 115 (veckan innan 161)

 • Incidens: 153

 • 66,2 procent av hela befolkningen i Österbotten är dubbelvaccinerad

 • 75 procent av hela befolkningen i Österbotten har fått en vaccindos

 • Bland personer över 12 år har 86,3 procent fått en vaccindos och 77,4 procent två vaccindoser

 • Epidemins fas: spridningsfas

 • Antal döda till följd av covid-19 sedan pandemins början: 17 personer

Tredje vaccindosen ges enligt färska rekommendationer

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar en tredje coronavaccindos för alla finländare över 60 år, för personer som bor på äldreboenden och inom anstaltvården samt för riskgrupper.

Rekommendationen gavs på tisdagen.

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus tar emot beskedet med glädje.

- Beslutet är bra och vi har väntat på det, säger Salonen till Yle Pohjanmaa.

Förutsättningarna att snart börja dela ut en tredje dos är goda i Vasa sjukvårdsdistrikt. Tillgången på vaccin är också god.

Allvarligt i Mellersta Österbotten

Coronaläget är fortfarande allvarligt på Soites område (Mellersta Österbotten och Kronoby). Förra veckan (41) konstaterades 75 nya fall. De flesta insjuknade hade bara fått en dos vaccin eller inget vaccin alls.

Enligt ett pressmeddelande från Soite är det främst unga som insjuknar. Medelåldern på personer med konstaterat coronavirus är 23,5 år. De flesta smittkedjor kan spåras till umgänge med familj och vänner.

Just nu vårdas sex personer med covid-19 på centralsjukhuset i Karleby. De flesta som får vård är äldre vuxna eller personer som har nedsatt immunförsvar på grund av någon grundsjukdom.

 • Antalet rapporterade fall förra veckan: 75 (veckan innan: 57)

 • Antal personer som får vård pga covid-19: 7

 • Incidensen senaste 14 dygnen: 171 (veckan innan 127)

 • Andelen positiva tester: 4,9 procent (veckan innan 4,1 procent)

 • Andel smittkedjor som kan spåras: 85 procent

 • Antal döda till följd av covid-19 sedan pandemins början: 4

 • Fas: Spridningsfasen

 • Bland personer över 12 år har 86,4 procent fått en vaccindos och 79,6 två vaccindoser