Nu kan du dricka öl tillverkad i Hangö – i framtiden kan det också finnas mer öl bryggd i Ekenäs ute på marknaden
Mikrobryggerier i Västnyland har bra drive just nu. I Hangö har det nya bryggeriet sålt slut sina första satser med öl och i Ekenäs har det lokala bryggeriet fått in nya människor och nytt kapital i verksamheten.
Från och med 1 oktober är det möjligt att dricka lokalproducerad öl i Östra hamnen i Hangö. I en av de röda magasinen har en källare inretts till både bryggeri och bar.
Intresset har varit så stort att kunder som inte varit ute i tid har blivit utan lokal öl, eftersom de första satserna snabbt sålde slut.

Lyckad start för Hangös nya bryggeri – sålde slut på all egen öl under de två första helgerna
– Vi har blivit ganska överraskade över det stora intresset. Nu har vi behövt trappa upp vår produktion för att hinna i kapp, säger Georg Joppe Varsanpää.
Det är han och Niki Wickman som tog initiativ till bryggeriet. De sköter det vid sidan av vanligt arbete medan Edvard Lindfors är mannen i baren, som är öppen under helgerna.
Ny lokal behövs redan
Tanken på att starta ett bryggeri har funnits länge. Då coronapandemin ledde till minskad arbetsmängd började planerna konkretiseras, berättar Varsanpää.
Mikrobryggeriet producerar just nu tre olika öl. För att bredda utbudet i baren säljs också andra mikrobryggeriers produkter.
– Vi är kanske inte ute efter de mest mystiska grejerna, utan vi vill göra nice, vanlig öl.
Än så länge måste potentiella kunder åka till Hangö för att få smaka på den lokala ölen. Planen är inte att fylla matbutiker med Hangööl, men nog att kunna sälja flaskor direkt till kunder.
Trots att bryggeriet startade sin verksamhet för drygt två veckor sedan finns redan planer på att utvidga. Då handlar det främst om att hitta en lokal där större bryggeriutrustning får plats.
– Vill vi förse alla Hangöturister med tillräckligt mycket öl och vara öppna varje dag så har vi ett litet problem i dagsläget, säger Georg Varsanpää.
Ekenäsbryggeri vill utvecklas
I närliggande Ekenäs finns mikrobryggeriet Ekta, som till skillnad från Hangöbryggeriet redan har fem år på nacken. Ekta har valt att satsa på produktion av cider och äppelmust, men det producerar också en del öl.

Tunga coronaår för Ekta bryggeri – nu ska nytt folk och kapital leda till utveckling
Bryggeriet har några tunga år bakom sig, då restriktionerna har gjort att bryggeriet inte kunnat sälja sina produkter på olika marknader i regionen.
– Att folk börjat gå ut och äta igen och gå på krog är bra för oss, säger Jonas Salminen som är en av bryggeriets grundare.
Ekenäsbryggeriet höll i våras en aktieemission, som kom långt över minimimålsättningen.
Nu har bryggeriet kapital och en ny styrelse som består av folk som är ivriga att utveckla verksamheten. Salminen hoppas att bryggeriet nu ska ha ekonomiska resurser att anställa någon på deltid för att syssla med marknadsföring och försäljning.
Bryggeriet vill också satsa mera på öltillverkning, delvis för att öl säljer bättre men också för att ciderproduktionen kräver mycket mera tid.
– Med öl har man tillgång till råvaror hela tiden och kan göra en ny sats varje månad medan cider gör man bara några satser om året. Man kan höja volymerna lättare med öl än med cider, förklarar Salminen.
Han ser bara fördelar i att mikrobryggerierna i trakten blir fler. Ju fler bryggerier det finns desto större blir intresset bland människor att komma på besök, säger han.
Artikeln baserar sig på intervjuer gjorda av Bubi Asplund och Malin Valtonen.